Program


Európai Hidak-barokk est

Európai Hidak-barokk est

Francesco Durante: A-dúr concerto, „La Pazzia”
Francesco Geminiani: d-moll concerto grosso, „La Follia"
Georg Philipp Telemann: Don Quijote-szvit, TWV 55:G10
Domenico Scarlatti: A-dúr sinfonia, No. 1
Domenico Sarro: a-moll concerto furulyára, No. 11
Luigi Boccherini: Szimfónia, Op.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. szeptember 28. csütörtök, 19:45

Az Európai Hidak fesztivál barokk koncertjén együtt nevethetünk Don Quijotéval, őrült táncot lejthetünk a Fesztiválzenekarral, és a megszólaló dallamokon keresztül a bőrünkön érezhetjük a mediterrán napsugarakat. 

A kivételes zenei intelligenciájú brit karmester, Jonathan Cohen az évad során kétszer vezeti a BFZ barokk együttesét – először „őrült spanyol” hangulatban. Hallhatjuk Geminiani kompozícióját, a La Folliát; a folia eredetileg egy őrülten izgatott, gyors és szenvedélyes termékenységi tánc volt, majd valódi kultúrák közötti híddá nőtte ki magát. Több mint százötven zeneszerző használta ezt a motívumot: a spanyol, az olasz, a brit, a német, sőt a skandináv kultúrában is utat talált magának.

Szintén őrületként fordíthatjuk Durante La Pazzia című versenyművének címét. Az olasz szerző, aki szinte csak egyházi zenét írt, Alessandro Scarlattihoz hasonlóan Nápolyban alkotott a spanyol hódoltság idején – ekkor született a koncerten elhangzó darabja is.

Telemann szvitje főhősén keresztül kapcsolódik a spanyol kultúrához. A hihetetlenül termékeny német zeneszerző, aki több művet írt, mint Bach és Händel együtt, Don Quijote történetének megkomponálásával tisztelgett Cervantes nagysága előtt. Amit várhatunk a burleszktől: humor, jókedv és a zenei történetmesélés legmagasabb foka.

A koncert második fele csupa ínyencséget tartogat. Domenico Scarlatti a csembaló virtuóza volt, a spanyol udvarban elszigetelve szinte csak erre a hangszerre komponált, de ahhoz is remekül értett, hogy zenéjével szinte azonnal magával ragadja a közönséget. Erre számíthatunk a félidő nyitányaként megszólaló rövid, de ünnepélyes bevezetőjét (sinfoniáját) hallgatva is, melyben a vonósok egy csembalóval és egy lanttal egészülnek majd ki.

Scarlattihoz hasonlóan Boccherininek is választott otthona volt Spanyolország, 26 éves korától a madridi udvar zeneszerzője volt, s némi kitérő után ott is halt meg, igen rossz körülmények között. A csellóvirtuóz szerző rengeteget tett a vonósnégyes műfajának fejlődéséért, s bár a leggyakrabban ezeket a darabjait játsszák, a Fesztiválzenekar barokk együttese egy kuriózumot, egyik szimfóniáját szólaltatja meg. A művet hallgatva szinte érezzük az arcunkon a nap melegét, finomság, könnyedség és optimizmus árad belőle. Domenico Sarro is inkább operáiról híres, mint versenyműveiről, igazi ritkaságként csendül fel tehát ezen a koncerten olykor mesés hangulatú, máskor szívszorító a-moll furulyaversenye.

Ajánlatunk


Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar vezényel: Guido Mancusi

Pintér Béla és Társulata: A Sehova Kapuja

A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Ajánló


Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását…

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat