Program


Visegrádi Tánckarnevál

Visegrádi Tánckarnevál

A "Visegrádi Tánckarnevál" című nemzetközi táncszínházi koprodukció bemutatása
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. június 17. vasárnap, 19:30

A Visegrádi Tánckarnevál egy eredeti egész estés táncszínházi darab, melynek szereplői a négy visegrádi nemzet táncos- és zenész előadói. A produkció szlovákiai szlovák és magyar, cseh, lengyel és magyar, partnerek közös művészi munkájának eredménye, mely a Visegrádi soros elnökség tiszteletére jön létre.

A mű célja a népek tánc-, és zenei hagyományainak megőrzése és legszebb példáinak színpadra állítása, az egyedi színek, virtuóz elemek megünneplése. A táncképekben megjelennek az egyes népek saját hagyományai mellett a nemzetközi táncközösségre komponált részletek is együttes előadásban.

A darab csúcspontja a népek díszes lakodalmi viseleteit is felvonultató menyegző tánckép egy korábban Európa-szerte népszerű nemzeti ünnepi tánc dallamaira. Az egységbe szerkesztett darabban különleges hangsúlyt kap az európai nemzetekbe olvadt cigányság máig élő öröksége. A koreográfia az archaikus, eredeti elemektől ível az adaptált, a kortárs táncművészet által is alkalmazott megoldásokig.

A mű záróképe beavatja a nézőket az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség legjobb gyakorlatok regiszterébe felvételt nyert TÁNCHÁZ módszerbe, a közel 50 évvel ezelőtt elindult táncházak hangulatát varázsolja a színpadra, bemutatja a táncház hagyományos megjelenési formáját és annak hatását az autentikus táncrendek színpadra alkalmazására.

A művészi alkotómunka eredményeképpen a visegrádi nemzetek tánc-, és zenei hagyományokat kohézív egységgé harmonizálja a produkció. A produkcióban szereplő táncok többek között: polonéz, kujavjak, oberek, mazur, cseh polkák, zempléni, mátyusföldi, ipolysági szlovák és magyar táncok, szászcsávási cigány táncok, ugrós, szatmári verbunk és csárdás. A projekt előkészítése, létrehozása és bemutatója során a négy nemzet alkotó és előadó művészeinek, szakembereinek valamint a szervezőknek interkulturális párbeszéde tovább erősíti a visegrádi kulturális hálózatot. A táncmű képzeletbeli karavánként utazza be V4 térségét, jó példával szolgálva, és bemutatva, hogyan erősíti egymást a hagyományőrzés és az újítás.

A műsor hivatott a Visegrádi népek közös történelmi kulturális értékeit kölcsönösen megismertetni, illetve elültetni az egység uniformitás nélküli gondolatát.

Az esti program felvezetéseként gyermek táncosok árasztják el a Hősök terén felállított színpadot és előterét. A vidámságot sugárzó gyereksereg viháncoló táncháza szívet melengetően alapozza meg a díszelőadás hangulatát.

Résztvevők:
Duna Művészegyüttes
Magyar Állami Népi Együttes
Bartina, Bem, Bihari együttesek
cseh, lengyel és szlovák táncegyüttesek és zenekarok
hagyományőrző, gyermek és ifjúsági tánccsoportok
Házigazda: Berecz István

Ajánlatunk


romantikus vígjáték két részben

Molnár Ferenc vígjátéka egy furcsa szerelmi négyszög története ironikus, szívfacsaró mese.

Ajánló


2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Havasi Balázs zongoraművész újra a Tokaj Fesztiválkatlanban ad koncertet 2024. augusztus 10-én!

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat