Program


Zenekari koncert - Sibelius, Sosztakovics

Zenekari koncert - Sibelius, Sosztakovics

Sibelius: d-moll hegedűverseny

Dmitrij Sosztakovics: 7. (C-dúr, „Leningrád”) szimfónia
Alina Pogostkina (hegedű)
vezényel: Marin Alsop  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. október 5. csütörtök, 19:45

Az amerikai Marin Alsop muzsikusnak született, és már tízévesen tudta, hogy karmester akar lenni. Bár sokkolta, hogy nőként még mindig lehet első, történelmet írt 2013-ban, amikor a BBC Proms zárókoncertjét vezényelte, és történelmet ír a BFz életében is, hiszen ő az első női dirigens az együttes élén.
Budapesti hangversenyeinek nyitányául Marin Alsop Sibelius egyetlen versenyművét, a mesteri d-moll hegedűversenyt választotta. A finn zeneszerző a darabot az akkor 12 éves magyar csodagyereknek, Vecsey Ferencnek ajánlotta, aki ha nem is minden hiba nélkül, de elképesztő virtuozitással játszotta. A mű harmadik tétele sokak szerint a legnagyszerűbb versenyműtétel, amit valaha hegedűre komponáltak. Donald Tovey brit zenetudós „jegesmedvéknek írt polonézhez” hasonlította, mások a csatamező rettentő zaját hallják ki belőle. A technikás, eredeti, nagyon üdítő darabot koncertünkön a fiatal orosz–német hegedűművész, Alina Pogostkina játssza. A muzsikus ötévesen adta első koncertjét, Sibelius remekművével pedig 2005-ben megnyerte a Nemzetközi Jean Sibelius Hegedűversenyt. 

„Legtöbb szimfóniám sírkő” – mondta Sosztakovics, akinek 7. szimfóniájában a csatamező zaja és a háború könyörtelen ritmusa nem csak fantázia. A darabot akkor írta, amikor elkezdődött Leningrád ostroma. Az invázió borzalma, a diktátorok rémtettei, a könnyek, a fájdalom, a hazug nosztalgia és a győzelem íze súlyos, karakteres vegyületté érik benne össze. 1942-es leningrádi bemutatója hátborzongató történet. A muzsikusok csonttá-bőrré fogyva zenéltek, a dobost a karmester a hullaházból hozta ki, ahova véletlenül még élve került be; a szimfónia végül mégis megszólalt. A rádió élőben közvetítette, a város hangosbemondóin teljes hangerővel sugározták, hogy a németek is hallják: Leningrád él.

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Ajánló


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább,…

2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat