Program


Zongoraavatás

Zongoraavatás

Különleges, kísérleti jellegű bemutató koncert színhelye lesz a Kölcsey Központ: egyszerre kínál új akusztikus felfedezést, pazar zenei élményt és komoly összehasonlítási lehetőséget a megszokott, jól ismert, illetve napjaink tudományos alapokon álló, mondhatni high-tech zongoratechnikája között.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. április 24. kedd, 19:30

Műsor: Lutoszlavszky: Paganini variációk két zongorára

(Boda Balázs, Mogyorósi Éva) / Gershwin: 3 Preludes
(Grünwald Béla) / Chopin: A-dúr Polonéz, Op. 40. Nr.1;
Mozart: A- dúr szonáta 3. tétel, „török induló” K. 331. (Pless
Attila) / Beethoven: cisz-moll (Holdfény) szonáta Op. 27. No. 2.
(Somogyi-Tóth Dániel) / Brahms: II. B-dúr zongoraverseny,
Op. 83. (Bogányi Gergely)

Közreműködik:
Bogányi Gergely, Boda Balázs, Grünwald Béla, Mogyorósi Éva, Pless Attila, Somogyi-Tóth Dániel – zongora / Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Kovács László

Jegyár: 3500 Ft, 2500 Ft
 

Bővebben a koncertről:

2014 novemberére készült el, mintegy tízéves fejlesztő munka eredményeként Bogányi Gergely új hangversenyzongorája, mely újszerű, futurisztikus formatervezésével, nagy részarányban (pl. a rezonáns esetében is!) alkalmazott karbonszálas kompozit anyagával, újratervezett, rendkívül érzékeny billentyűmechanikájával az ideálisan tiszta, egyenletes hangzás elérését célozza. Zongoraavató hangversenyünk mind darabválasztásában, mind az ebből következő apparátusok egymásutániságában lehetőséget nyújt arra, hogy valós körülmények között, a lehető legeltérőbb zenei környezetben, különböző korszakok zeneművei révén hallgassuk meg: mennyiben új, miben jobb, vagy mennyiben más az új tervezésű, 21. századi hangszer. Hangversenyünk első részében Debrecen zenei életének meghatározó művészei szólaltatják meg a Bogányi Gergely tervezte instrumentumot.

Elsőként a lengyel zeneszerző, Witold Lutosławski 1941-ben komponált, két zongorára íródott Paganini-variációk c. műve  csendül fel. Az alig hatperces bravúrdarab a jól ismert – tulajdonképpen Rachmanyinov által is feldolgozott – témát veszi alapul, izgalmas „elhangolásokkal”, érdekes akkordmenetekkel tágítva ki a zenei anyag lehetőségeit. A két zongora végig együtt szól, viszont sok esetben eltérő szerepet visz. A műben található lírai középrész tovább gazdagítja a képet, a záró tétel száguldása és pontos billentést kívánó technikája pedig a hangszereknek is feladja a leckét. E művel meghallgathatjuk, az új Bogányi-féle hangszer hogyan illeszkedik a Kölcsey Központ hagyományos Bösendorferének hangzásához, hogyan egészítik ki egymást, vagy épp mennyiben módosul a darabról alkotott benyomásunk az egyik „hangszerfél” másfajta hangminősége révén. Boda Balázs és Mogyorósi Éva játszanak majd a két hangszeren.

Ezt követően George Gershwin dzsesszes beütésű, komoly technikát kívánó, ugyanakkor tételenként gyökeresen eltérő hangulatot megjelenítő  3 etűdje szólal meg Grünwald Béla előadásában. Az  elsőként 1926-ban, a New York Hotelben elhangzott három tétel szinte önálló mini-szonátának, rövid szkeccs-sorozatnak is felfogható. Virtuóz első részében a pontos technika; finom, blues-os középső tételében a hangszer melegsége, érzékenysége; záró egységében a Bogányi-zongora széles dinamikai skálájának fontossága emelkedik ki.

Chopin A-dúr polonézével (Op.40, No.1) és Mozart jól ismert  A-dúr szonátájának (K.311) harmadik tételével, a „török indulóval” – melyeket Pless Attila szólaltat meg – jutunk el hangversenyünk első részének leginkább pregnáns zongora-összehasonlítási alkalmához, Beethoven: Holdfény-szonátájához. Liszt szerint e mű első tétele  „virágszál két szakadék között”, befejező része pedig igazi „viharzeneként” él a köztudatban. Ezen az estén a szokásostól merőben eltérő interpretálására készülünk. Az előadóművész, Somogyi-Tóth Dániel tervei szerint ugyanis a darab tételszüneteiben hangszert vált: az 1801-ben komponált mű egy tétele a hagyományos Bösendorferen, a másik kettő a Bogányi-zongorán csendül fel.

A szünetet követően Johannes Brahms II. (B-dúr) zongoraversenyével hallgathatják meg az új Bogányi-hangzást romantikus környezetben, szimfonikus apparátussal a háttérben, melyben az új tervezésű zongora atyja, Bogányi Gergely lép fel szólistaként. A Kodály Filharmonikusok Debrecen együttesét Kovács László vezényli.

Hangversenyünk izgalmas szellemi, zenei és tudományos élmény – egyben. Ugyanakkor közös gondolkodási alkalom is: milyennek is szeretnénk hallani a zongorahangzást a 2010-es években ezen új hangszertervezési irány fényében, mennyiben változott 21. századi életünk eredményeként fülünk, miként módosultak elvárásaink – ha módosultak – a zongorával kapcsolatban, mennyiben ragaszkodunk a hagyományokhoz és mennyire vagyunk nyitottak az újra. Ezzel az estével nemcsak az új zongora látvány- és hangzásélményével, nemcsak az ezáltal egészen más megvilágításba kerülő művek élményével gazdagodhatunk. Saját ízlésünk módosulásáról is a legtöbbet tudhatjuk meg e hangverseny eredményeként.

A koncert előtt, 18.15 órától kezdődő Café Kodály közönségtalálkozónk ezúttal igen különleges alkalmat tartogat: a Kölcsey Központ Nagytermének színpadán az érdeklődők közvetlen közelről szemlélhetik meg és hallhatják az új Bogányi-zongorát. Sőt, maga Bogányi Gergely, a hangszer szellemi atyja kalauzol bennünket az alkalmon, a technikai részletekbe is beavatva a közönséget, megmutatva a zongora  különleges megoldásait, a választott anyagokat és a műszaki finomságokat. Milyen ideák mozgatták a művészt az új hangszer tervezésekor? Milyen igény vezette arra, hogy új zongorát tervezzen? Mit szeretett volna elérni, esetleg milyen tévutak, vagy épp milyen váratlan felfedezések adódtak a több mint tízéves tervezőmunka során? A beszélgetés során szó lesz hangzásideálokról, az előadási gyakorlat változásairól, a 21. századi hallgató elvárásairól – mindarról, ami e zongora hangzását alakította és a tervezés során szempontként felmerült.

Találkozó 18.10-kor a Kölcsey Központ aulájának büféjénél! A beszélgetés 18.50-ig tart. Várjuk Önöket!

 

Ajánlatunk


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat