Program


7. Beethoven: 9. szimfónia

7. Beethoven: 9. szimfónia

Beethoven: 9. szimfónia
Savaria Szimfonikus Zenekar

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. március 29. péntek, 19:00

Közreműködik: énekes szólisták, Nemzeti Énekkar

Vezényel: Antal Mátyás

Jóllehet, mára a klasszikus zene egyik legismertebb darabja, már csak az Európa-himnusz okán is, Ludwig van Beethoven (1770–1827) 9. szimfóniája (op. 125) jócskán megosztotta a széles közönséget és a szűkebb szakmát egyaránt. Merőben szokatlan ugyanis az, ahogyan a szimfóniában, azaz egy kifejezetten hangszeres megszólaltatásra szánt kompozícióban egyszer csak megszólal az emberi hang. Giuseppe Verdi éppoly zavartan állt a felmerülő műfajtörténeti kérdések előtt, mint Richard Wagner.
Beethoven számára sem problémamentes a mű megfogalmazása. A 9. szimfónia két, egymástól eredetileg független ötlet ötvözéséből nyerte el végső formáját: az egyik ötlet egy kórust is alkalmazó szimfónia, részben a Kórusfantázia (op. 80) mintájára, a másik pedig egy tisztán instrumentális mű d-mollban. Hosszas párhuzamos munka után, végül 1824-ben döntött a két alakuló terv egybeforrasztása mellett. Nemcsak műfajában tekint koránál jóval messzebbre Beethoven szimfóniája. Egyes passzázsok, például a második tétel kürtszólójának állásai korabeli hangszeren szinte játszhatatlanok voltak. A 9. szimfónia merít a klasszika stíluselemeiből, de főleg zárótétele révén már egyértelműen a romantika felé mutat előre. Sokatmondó tény, hogy a 19. században Liszt Ferenc és Johannes Brahms, egymástól tehát alapvetően különböző művészeti felfogást magáénak valló két alkotó, egyaránt erre a műre hivatkozott saját zeneesztétikai törekvéseinek kiindulópontjaként. A művet a Nemzeti Énekkar együttese és szólistái, illetve a Savaria Szimfonikus Zenekar Antal Mátyás vezényletével adja elő.

Ajánlatunk


Tartson velünk egy igazi házibuliba!

A történetben egy maréknyi árva gyerek kószál a háborús front kellős közepén biztonságra, hajlékra és élelemre vágyva. Céljuk a túlélés, kilátásaik azonban nem túl biztatóak. Útjuk során nemcsak ellenséggel, de jóakarókkal is találkoznak, akik segítenek meglátni az emberséget a legembertelenebb időkben is. Hűség, barátság, bátorság csak néhány a megszerzett kincsek közül, amikre bukkannak kis hőseink, valahol Európában vándorolva. A Valahol Európában az azonos című film musical-adaptációja, ami színházunk egykori igazgatója, Korcsmáros György írói örökségét is őrzi.

A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük csaknem hajótöréssel végződik.

Ajánló


Gaetano Donizetti AZ EZRED LÁNYA Vígopera két felvonásban, prózai jelenetekkel, francia és magyar nyelven, magyar, angol és francia felirattal

Évnyitó vagy szülői értekezlet? Napközi ügyelet és portfólió készítés? Mit tegyünk, ha a tanár kollégák játszmákba hajszolják egymást és visszaélnek…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat