Program


9. Mozart: c-moll mise

9. Mozart: c-moll mise

Mozart-est

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. május 21. csütörtök, 19:00

Mozart-est

Mozart: D-dúr Haffner-szimfónia KV 385
Mozart: c-moll mise KV 427

Közreműködik: Cornelia Horak – szoprán, Anna Brull – mezzoszoprán,
Mario Lerchenberger – tenor, Szécsi István – basszus,
A grazi Operaház kórusa, Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Bernhard Schneider

Mozart: D-dúr Haffner-szimfónia KV 385

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) nagysikerű, 1782-ban bemutatott, Szöktetés a szerájból című daljátékával egyidőben készítette el a Haffner-szimfónia első, szerenád változatát, melyből két tétel elhagyásával szimfóniát készített . A mű első tétele ünnepi fényben ragyog, s ezt a fényt merész lendülettel mozgó, pregnáns ritmikájú fő-témájától nyeri. A lassú tétel a bécsi szerenádmuzsikák kedélyes-érzelmes világát idézi fel, akárcsak a menüett. A finálé főtémája a Szöktetés időbeni közelségére utal: Ozmin híres „akasztófa-áriájának” témájára ismerünk benne.

Mozart: c-moll mise KV 427

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) a c-moll misét nem megrendelésre írta, hanem fogadalomból: felesége gyógyulásáért ajánlotta fel. “Szívem mélyén megfogadtam, hogy megírom, és remélem, hogy be is fogom tartani. Amikor elszántam magam rá, a feleségem még hajadon volt, mivel azonban szilárdan elhatároztam, hogy gyógyulása után feleségül veszem, könnyen tehettem ezt a fogadalmat… Ígéretem komolyságának bizonyítékaként egy félig elkészült mise partitúrája szolgálhat, amely még a legszebb reményekre jogosítva itt fekszik…” 1783 januárjában részben elkészült vele, de teljesen sohasem fejezte be. A bemutatón, ahol a művet valószínűleg más miséiből vett tételekkel egészítette ki, felesége, Constanze énekelt szólót. A kantáta-misének szánt mű több stílust ötvöz: a “Kyrie” tétel Bach végtelenül áradó dallamait, a “Gloria” Händel jubiláló hangulatvilágát idézi. Jól megférnek egymás mellett az olaszos operaáriák és a klasszikus haydni elemek, a vészterhesen drámai “Qui tollis” pedig a händeli hatással együtt is messze előremutat saját koránál. Mozart mesterien fejezi ki zenével a legbelső lényeget, megfoghatatlan képességgel ábrázolja az égi és a földi szerelmet ebben a műben.

Ajánlatunk


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Előadja a ZsigmondLala Énekstúdió győri amatőr musical csoportja. A műsor időtartama 90 perc.

Ajánló


„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat