Program


Túrajó séták: A füredi rabbi – Zsidó Kiválóságok Háza belépővel

Túrajó séták: A füredi rabbi – Zsidó Kiválóságok Háza belépővel

A felújított régi zsinagógából indulva bejárjuk egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauzunk a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia, akivel becserkésszük a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkedünk a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. június 18. szombat, 17:00

Túrajó séták: A füredi rabbi – Zsidó Kiválóságok Háza belépővel

A felújított régi zsinagógából indulva bejárjuk egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauzunk a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia, akivel becserkésszük a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkedünk a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal. Rácsodálkozunk a vallási és közösségi vezetők: a rabbi és a hitközségi elnök házaira, s mesélünk arról, hogy milyen tanulási és jótékonykodási szokások és konfliktusok mentén zajlott az élet a falakon belül és kívül. Felelevenítjük a két helyen is lerakott botlatóköveken megörökített családok emlékét, majd megismerjük a filoxéravész utáni szőlőtelepítéseket finanszírozó „humánus” helyi bank létrehozásának történetét és elámulunk épületének ma is elegáns maradványain. Pár lépéssel tovább, a mai könyvtár épülete előtt felidézzük az 1944-es év országos jelentőségű, szomorú eseményét, amelyen bejelentették a magyar tenger zsidótlanításának befejezését. Sétánk zárásaként résztvevőink megtekinthetik a zsinagóga új szárnyában létrehozott, 132, többségében Nobel-díjas tudóst magyar, angol és héber nyelven bemutató, „Zsidók és csúcstechnika – Einsteintől napjainkig” című virtuális kiállítást, valamint a 2021 decemberében átadott állandó digitális kiállítást, melynek címe “Zsidók és művészetek – Chagalltól Kertészen át Spielbergig”.

Sétaidőpontok: 2022. március 12. 14:00, május 21. 15:00

Találkozási hely: Zsidó Kiválóságok Háza (ZsKH) recepció (Balatonfüred, Bajcsy Zsilinszky u. 32.)

Útvonal: Bajcsy-Zsilinszky utca – Dózsa György utca – Kossuth Lajos utca – Felső köz – Bajcsy-Zsilinszky utca

Séta hossza: 1,5 km

Séta időtartama: 2 óra

Séta nehézségi foka: könnyű

Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő

Parkolás: ZsKH-val szembeni utcai parkolóhelyek

A részvételi díj tartalmazza a kiállításra szóló belépőt is -, a jegy.hu oldalon történő online regisztrációval egy időben fizetendő.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A sétát tíz éves kor felett ajánljuk!

A Zsidó Kiválóságok Háza kiállítása a mindenkori érvényes járványügyi szabályozások alapján látogatható.

Ajánlatunk


Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a Recirquel új produkciója. A Vági Bence művészeti vezető rendezte Solus Amor a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális előadás korunk természet és csoda iránti vágyódásából meríti erejét.

Ajánló


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha…

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból…

Boris Eifman / ifj. Johann Strauss A PYGMALION-HATÁS Balett két felvonásban

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat