Program


A SÖTÉTBŐL A FÉNYRE Lukács bérlet 3.

A SÖTÉTBŐL A FÉNYRE Lukács bérlet 3.

A Nemzeti Filharmonikusok húsvéti hangversenye

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 5. szerda, 19:30

A SÖTÉTBŐL A FÉNYRE

Műsor:
Joseph Haydn: A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán (kamarazenekari változat)
***
Alekszandr Glazunov: A sötétből a fényre – fantázia, op. 53
Nyikolaj Rimszkij Korszakov: Nagy orosz húsvét – nyitány op. 36

Kötzreműködik:
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Narrátor: Máté Gábor
Vezényel: Vajda Gergely

Nagyhét szerdáján húsvét gondolatkörébe hív a Nemzeti Filharmonikus Zenekar estje. Haydn különleges műve a szenvedés egy-egy időtlenné tágított pillanatában merül mélyre, Glazunov ismeretlen remeke már megfogalmazza a megváltás ígéretét, a záró szám, Rimszkij-Korszakov nyitánya pedig maga a fény, az ünnepi ujjongás. Az Amerikában dolgozó, de itthon is rendszeresen fellépő, kitűnő karmester közreműködésével tiszta gondolatiságú és világos dramaturgiájú hangversenyben lehet részük az ünnepre várakozóknak.

Joseph Haydn 1786-ban kapott felkérést a spanyolországi Cádiz temploma, az Oratorio de la Santa Cueva kanonokjától, hogy írjon művet az ottani nagypénteki szertartás számára. A Megváltónk utolsó hét szava a kereszten előbb zenekari változatban született meg, Haydn vonósnégyesre, majd szóló zongorára dolgozta át. Alekszandr Glazunov (1865–1936) 1894-ben, nem sokkal az általa csodált Csajkovszkij halála után komponálta emelkedett zenekari fantáziáját, így A sötétből a fényre költői tartalmát sokan összefüggésbe hozzák e körülménnyel. Nyikolaj Rimszkij-Korszakov 1887/88 fordulóján írta nyitányát, melynek eredeti címe csupán Szvetlüj Prazdnyik, vagyis Fényes ünnep, ám mivel a partitúra elején két bibliai idézet áll, s a komponistától származó harmadik szöveg a húsvéti szertartásokkal kapcsolatos, továbbá a mű dallamvilága jelentős mértékben az orosz ortodox liturgiából származik, érthető a Nagyorosz húsvét címváltozat.

Vajda Gergely a magyar középgeneráció egyik legsokoldalúbb és legjobban felkészült karmestere.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ismét meghirdeti Zenekari Akadémiáját, amelynek keretében a Zeneakadémia hallgatói részt vesznek az együttes próbamunkájában, majd a koncerten a zenekari művészekkel együtt lépnek fel. A közönség Rimszkij-Korszakov nyitányában hallhatja a zenekarban helyet foglaló fiatalok játékát.

Ajánlatunk


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Ajánló


Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

Előadja a ZsigmondLala Énekstúdió győri amatőr musical csoportja. A műsor időtartama 90 perc.

Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat