Program


Az amerikai barát (1977) - Magány-ügyek – Sorsok a német újfilm sűrűjéből / MÜPA FILMKLUB

Az amerikai barát (1977) - Magány-ügyek – Sorsok a német újfilm sűrűjéből / MÜPA FILMKLUB

Valamikor réges-régen, talán még a hatvanas években az európai művészek, köztük a filmesek kezdték megszeretni az amerikai kultúrát. Hogy hogyan, miért és mivégre? Izgalmas kérdés, érdemes lenne megbeszélni.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 3. hétfő, 19:00

A német filmcsinálók közül talán Wim Wenders ez irányú vonzalma volt a legerősebb. Rendezett road movie-t, westernt, számtalanszor forgatott Amerikában. Előkapott hát egy igen jó amerikai krimiszerzőt (Patricia Highsmith), egy amerikai színészt (Dennis Hopper), valamint ugyancsak színésznek egy amerikai rendezőt (Nicholas Ray). És megszületett egy európai amerikai film, Az amerikai barát.



A történet Patricia Highsmith egyik Ripley-regényére épül, és hű marad az írónő rendszeresen visszatérő motívumához: a bűnbe sodródás aprólékosan megmunkált lélektani keretéhez. (Highsmith regényeit amúgy negyvennél is többen filmesítették meg Hitchcocktól Adrien Lyne-ig.) Történetünk beteg hősét, a képkeretező-restaurátor Jonathan Zimmermannt egy meghamisított vizsgálati eredmény löki bele egy gengszterháborúba, a gyilkosságba. Az amerikai barát azonban ennél sokkal bonyolultabb mozgókép. Több szempontból is. Az operatőr, Robby Müller, aki több filmjében is alkotótársa volt Wim Wendersnek, mikrotörténeteket mesél a filmen belül közelképeivel, hogy olykor átváltson attraktív totálokba. A kamera által feltárt apró világot pedig olyan berendezési tárgyak, olyan kellékek népesítik be, amelyek magára a filmcsinálásra, a képalkotásra utalnak. Az amerikaiság pedig különös illatával lengi be a filmet Ripley autójától és kalapjától kezdve egészen a filmzenéig, amelyben egyszer csak felbukkan a Szelíd motorosok egyik betétdala. Aki akciófilmre vágyik, csalódni fog. Az amerikai barát torokszorító feszültségei belül termelődnek - a karakterekben és a nézőkben.

Német nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

rendező: Wim Wenders

házigazda: Réz András


Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

zenés játék két részben

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

Ajánló


Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a…

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat