Program


Benkó Dixieland Band: Karácsony Dixielandben / SÁTOR

Benkó Dixieland Band: Karácsony Dixielandben / SÁTOR

A zenekar repertoárja a közelmúltban jelentősen bővült. Itthon - éppen a Benkó Dixieland Band rendkívüli népszerűsége miatt - sokan évtizedeken át úgy gondolták, hogy a hagyományos jazznek a dixieland a centrális műfaja, egyfajta gyűjtőnévvé vált.

A legendás klarinétos-zenekarvezető, Benkó Sándor 2015-ben bekövetkezett halála után kérdéses volt, hogy mi lesz az általa 1957-ben alapított, mindmáig rendkívül népszerű Benkó Dixieland Band sorsa. A muzsikusok együtt maradtak, és hamarosan - Dixie Kings of Hungary néven - elindítottak egy régi-új zenekart. Ennek hangszerelője és stílusának meghatározója Nagy Iván harsonás-énekes, aki négy évtizeden át járta a világot Benkóékkal - a régi generációból ő az egyetlen aktív muzsikus. Idén június óta az együttes ismét eredeti nevén koncertezik.

Valójában a dixieland az Egyesült Államokban főként amatőr muzsikusok által játszott, népszerű szórakoztató zene, amely brit közvetítéssel jutott el Európába. Mellette legalább ugyanolyan fontos a swing, a húszas-harmincas évek hot jazznek nevezett muzsikája vagy a nyugat-európai szintó cigányzenészek által meghonosított manouche swing. Nagy Iván régóta nagyon kedveli az ötvenes-hatvanas évek jazzes tánczenéit is, amelyeket a swing stílushoz illeszkedően hangszerelt. Így a zenekar mai repertoárja a műfaj New Orleans-i gyökereitől, az 1900-as évek elejétől egészen a hatvanas évekig terjed. A Pinceszínházban hetente rendezett klubkoncertek és néhány vidéki fellépés után a megújult Benkó Dixieland Band a Kultúr Kültér adventi programjában tér vissza a Müpába.

Ajánló


Az Eötvös Cirkusz Jubileumi műsora! Fokozottan figyelünk látogatóink egészségére, minden biztonsági intézkedést betartva.

A három női főszereplő: Martine, a középkorú háziasszony, a bolondos Annie, és Micky,…


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat