Program


Billy világa
8

Billy világa

A dráma egy számunkra fontos témával foglalkozik: hőse, Billy a siket fiú, keresi a helyét a családban és a világban, és megismeri a szerelmet is, ami talán segít neki az eligazodásban.

Nina Raine: Billy világa
színmű

A történet finom iróniával és humorral beszél egy kényes témáról: a fogyatékkal élők beilleszkedési kudarcairól, a másságról, a másság elfogadásáról, és arról az egyenlőtlen küzdelemről, amit sérült társaink vívnak nap mint nap. A Billy világa arra is figyelmeztet: nem biztos, hogy az a normális, egészséges, akit a társadalom egészségesnek fogad el. Mert lehet, hogy Billy mindannyiunknál jobban hall...

Az elfogadásról, az önmagát egészségesnek nevező társadalom hibáiról, az egyéni küzdésről és túlélésről szól ez a megható és egyben mélyen humánus, bölcs darab.
A fiatal angol író-rendezőnő második darabját a híres londoni Royal Courtban mutatták be alig egy évvel ezelőtt. A magyarországi ősbemutató rendezője Szőcs Artur, frissdiplomás rendező.

Nina Raine:
Nina Raine színházrendező és drámaíró Oxfordban született Craig Raine angol költő és az orosz származású Ann Pasternak Slater gyermekeként. Édesanyja, Ann - Borisz Pasternak unokahúga – neves oxfordi-professzor, Shakespeare-kutató, számtalan Shakespeare-rel illetve orosz irodalommal foglalkozó kötet szerzője.

Nina Raine angol irodalmat tanult az oxfordi egyetemen, majd 23 évesen 2000-ben elnyert egy ösztöndíjat, hogy a londoni Royal Court Színházban rendezést tanulhasson. Azóta számtalan színházban rendezett Liverpooltól az Edinburgh-i Fesztiválon át Londonig. 2006-os edinburgh-i rendezéséért elnyerte a TMA (Theatre and Management Award) legjobb rendezőjének járó díját. Ugyanebben az évben, alig 30 évesen írta első drámáját – Rabbit (‘Nyúl’) – melyet 2006-ban mutattak be Londonban. Ezért a drámáért két helyen is elnyerte a legígéretesebb pályakezdő drámaíró díját: az Evening Standard és a színházi kritikusok is őt ítélték a legjobb fiatal szerzőnek. Rabbit című drámáját később New Yorkban is bemutatták. Nina második darabját – Tribes (‘Törzsek’ – magyar címe: Billy világa) – 2010-ben mutatták be Londonban a Royal Court színházban Roger Michell rendezésében, akinek számtalan legendás színházi produkció és film (pl. Nothing Hill) fűződik a nevéhez.

A Billy világa első külföldi bemutatója a Pesti Színház előadása. Európában még Németországban lesz látható hamarosan. A drámából Amerikában forgatnak filmet, melynek előkészületei éppen a napokban zajlanak New Yorkban.

Ajánló


Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva…

A magyar nemzet határokat és korokat átívelő valósága és az ünnepnap üzenete inspirálta…

Induló, tangó, dzsessz, szürrealizmus, spártaiak, keringő – aligha lehetne színesebb műsort összeállítani. A…


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat