Program


Botanikai illusztrációk workshop - Mérgező növények és középkori füveskönyvek

Botanikai illusztrációk workshop - Mérgező növények és középkori füveskönyvek

Vészabó Noémi Leonardo- és Michelangelo-díjas festőművész nagysikerű workshop-sorozata az YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazár új helyszínén. Miért volt fontos a középkorban (is) a mérgező növények tanulmányozása? Milyen botanikai eredményeket értek el a középkori tudósok, alkimisták? Ez alkalommal egy mérgező növényt, az „ördögi” angyaltrombitát rajzoljuk meg pasztellkrétával vagy festjük meg akvarellel (gouache-sal).

Aktuális előadások



A botanikai illusztráció a növények formáinak, színének, textúrájának és részleteinek ábrázolását jelenti, amely többek között a növényfajok gyógyászati célú azonosításában segített. A botanikai illusztrációk, melyek egykor a tudományt és gyógyítást szolgálták, ma már esztétikai szerepet is betöltenek.

Minden alkalom rövid bevezetővel indul: az ókortól napjainkig fellelhető gyógynövények, virágok és egyéb növények ábrázolásáról, szimbolikájáról, orvosi és gyógyításban betöltött szerepéről.

Legendák nyomába eredünk: a gazdagon illusztrált Voynich-kéziratot tényleg apácák rajzolták vagy esetleg Leonardo korai műve volt? Középkori gyógyszerkönyv vagy alkimista kézirat lehetett? Utánajárunk a botanikai rajzolás magyar vonatkozásainak is. Füvészkertünk története szintén a botanika jegyében bontakozik ki. De kalandozunk egy kicsit a magyarországi botanikus kertekben is.

A ráhangoló előadás után megrajzoljuk, megfestjük egy gyógynövény vagy virág képét. Útmutatást és a szükséges kellékeket (merített papír vagy jó minőségű karton, fekete tűfilc a kontúrozáshoz, ceruza, akvarellfestékek, ecsetek) biztosítjuk.

A workshopon elkészített alkotást maradandó műként hazavethetik, és díszíthetik vele otthonaikat a résztvevők.

A workshop Időtartama: 90 perc (30 perces bevezető és 60 perces alkotás)

Ajánlott korosztály: 14 éves kortól

Ajánló


Ismerd meg velünk a budavári zsidóság közel 800 éves történetének eseményeit és helyszíneit!

Városi séta a Szecesszió Art Deco Népművészet című kiállításhoz Szeretők, művészek és a megfontolt beruházók - Ami a kiállítótérbe nem…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat