Program


DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - SZENVEDÉLYES FRANCIÁK

DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - SZENVEDÉLYES FRANCIÁK

Szabó Ildikó – cselló
Vezényel: Deák András
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. január 17. péntek, 19:00

Szenvedélyes franciák
2020. január 17. (péntek) 19:00
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.

Bizet: Carmen – szvit
Lalo: d-moll gordonkaverseny
Bizet: C-dúr szimfónia

Közreműködik: Szabó Ildikó – cselló
Vezényel: Deák András
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Georges Bizet (1838-1875) francia komponista Carmen c. operájából a zenekari szviten kívül virtuóz hegedű/fuvola parafrázis, több film és ki tudja még, hányféle átirat készült. Molnár Antal zenetudós szerint „maga a nevezett dalmű ragyogó állócsillag a muzsika egén. Több mint mestermű a javából: fogalom. Egyetlen a maga nemében. Minden egyes ütemét aranyba foglaltuk szívünkben. Annyira, hogy szinte humoros, ha dicsérjük. Minek dicsőíteni az égitestet?! Nem elég, hogy van, s mi élvezzük boldogító fényét?” (Magamról, másokról. Gondolat, 1974.)

Édouard Lalo (1823-1892) spanyol származású francia zeneszerző sikereit mindenekelőtt ragyogó hangszereléseivel érdemelte ki. A nemzetközi sikert aratott Symphonie Espagnole (Spanyol szimfónia) után, 1877-ben komponálta meg egyetlen Gordonkaversenyét.

Bizet C-dúr szimfóniáját 17 éves korában írta, mellyel elnyerte a Római-díjat, és így három évet tölthetett Olaszország fővárosában. Fiatalkori zenekari műve 80 esztendőn át aludta Csipkerózsika-álmát, amikor is Bizet egyik életrajzírója, D. G. Parker a párizsi Conservatoire könyvtárában ráismert a partitúrára. A mű újkori bemutatója 1935. február 26-án volt Bázelben.

Szabó Ildikó gordonkaművész 14 évesen elkészítette első szólólemezét, Tündértánc címmel a Hungaroton lemezkiadónál. Ez a felvétel a gordonkairodalom legvirtuózabb darabjait tartalmazza. 18 évesen a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Körének támogatásával elkészítette első DVD felvételét, melyen J. S. Bach, Beethoven és Martinu művei mellett Kodály Zoltán Szóló Szonátája szerepel. 2014-ben megjelent Emanuel Moór D-dúr Kettősverseny két gordonkára és zenekarra Op. 69 CD felvétele, melyen partnere édesapja, Szabó Péter volt. 16 nemzetközi verseny díjazottja. Első díjat nyert a David Popper Nemzetközi Csellóversenyen, az Antonio Janigro Nemzetközi Csellóversenyen, az Alfredo e Vanda Marcosig Európai Csellóversenyen, és a Liezen-i Nemzetközi Gordonkaversenyen. 2013-ban elnyerte a Junior Prima Díjat, ami az egyik legrangosabb díj Magyarországon fiatal zeneművészek számára. 2013 márciusa óta egy Antonio Sgarbi (Róma, 1894) csellón játszik a Német Zenei Alapítvány támogatásának köszönhetően.

(Zelinka Tamás)

Ajánlatunk


zenés játék két részben

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

Ajánló


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat