Program


IX. SZIMFÓNIA Kobayashi 3.

IX. SZIMFÓNIA Kobayashi 3.

Modernség és hagyományhűség vitája: ehhez szól hozzá a Nemzeti Filharmonikusok Kobayashi bérletének első estje egy Schönberg-, egy Rachmaninov- és egy Brahms-művel. A cseh nemzeti érzés és a pánszláv mozgalom szószólóiként hangzanak fel Smetana és Janáček alkotásai – közülük a Glagolita mise becses ritkaság.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. február 25. csütörtök, 19:30

Modernség és hagyományhűség vitája: ehhez szól hozzá a Nemzeti Filharmonikusok Kobayashi bérletének első estje egy Schönberg-, egy Rachmaninov- és egy Brahms-művel. A cseh nemzeti érzés és a pánszláv mozgalom szószólóiként hangzanak fel Smetana és Janáček alkotásai – közülük a Glagolita mise becses ritkaság. Klasszikus nosztalgiák jegyében született zenéket hallunk Csajkovszkijtól, Prokofjevtől és Sosztakovicstól – köztük olyan slágereket, mint a Rokokó-variációk vagy a Klasszikus szimfónia –, és izgalmas utazást tehetünk a 19. század vége és a 20. század német-osztrák zenéjének világában, Korngold és Richard Strauss kalauzolásával. Itt is akad ritkaság, a szinte sohasem hallható Straussiana, Korngold műve, amely a Valcerkirály emléke előtt hódol, valamint Richard Strauss szintén fehér hollónak számító programszimfóniája, az Itáliából. A szólisták? A világhírű Olga Kern játssza Rahmanyinov III. zongoraversenyét, Alexander Ramm Csajkovszkij kecses variációit, és hazai kedvencünk, Kelemen Barnabás Korngold D-dúr hegedűversenyét. Karmesterként Hamar Zsoltot, Oliver von Dohnányit, a Moszkvai Virtuózok alapítóját, Vlagyimir Szpivakovot és a nagy tehetségű fiatal német dirigenst, Christoph Altstaedtet üdvözölhetjük.

Kobayashi bérlet / 3
2021. február 25., csütörtök, 19:30
IX. szimfónia

Szergej Prokofjev: I. (D-dúr, „Klasszikus”) szimfónia, op. 25
Pjotr Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára, op. 33
***
Dmitrij Sosztakovics: IX. (Esz-dúr) szimfónia, op. 70

Alexander Ramm cselló
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Vlagyimir Szpivakov

Ismét egy tökéletesen egységes koncepciójú, mégis változatos hangverseny a Nemzeti Filharmonikusok műsorkínálatában: világhírű orosz karmester, kiváló ifjú orosz csellista, a műsoron pedig csupa orosz zeneszerző. S ha ennyi rím nem volna elég: a megszólaló művek – bár Csajkovszkijé 1877-ben, Prokofjevé 1917-ben, Sosztakovicsé 1945-ben keletkezett – mind a klasszikus stílus igézetében születtek, azt a könnyedséget és áttetsző hangzást teremtik meg újra, amely Mozart és Haydn korát jellemezte.
A hetvenhét éves Vlagyimir Szpivakov élő legenda: már fiatal éveiben világklasszis hegedűs fenoménként ismertük, később megalapította és azóta is vezeti a Moszkvai Virtuózok együttesét. Szuggesztív és igényes dirigens, akinek egy alkalommal Leonard Bernstein ajándékozott karmesteri pálcát. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólistája, Alexander Ramm Vlagyivosztokban született 1988-ban. A Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban tanult, 2015-ben ezüstérmet nyert a moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. Olyan karmesterekkel lép fel, mint Vladimir Jurowski és Valerij Gergijev, olyan partnerekkel muzsikál, mint Julian Rachlin és Gyenyisz Macujev. Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című műve a zeneszerző saját klasszicizáló dallamához fűz nyolc elbájolóan könnyed és elegáns variációt. Prokofjev Klasszikus szimfóniája a múlt század eleji neoklasszikus stílus korai remeke, hasonló könnyedség jellemzi, mint három évtizeddel később Sosztakovics játékos, humoros Kilencedikjét – a zeneszerző egyik legrövidebb szimfóniáját, mely gondtalan hangulatával eltér a komponista hasonló műfajú alkotásaitól.

Ajánlatunk


„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Claude Magnier legendás bohózatában Louis de Funès 13 év alatt több mint hatszázszor játszotta Barnier szerepét – amit filmen később Sylvester Stallone tett ismertté az egész világon.

Ajánló


A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat