Program


IZP-estek - Déri András: Mysterium Cosmographicum; Busa Balázs: Spirits of the Crystal Realm!

IZP-estek - Déri András: Mysterium Cosmographicum; Busa Balázs: Spirits of the Crystal Realm!

Fókuszban a fiatal alkotóművészek – Mozgásban az Imre Zoltán Program!
Huszonhárom kezdő és pályája elején lévő táncszínházi alkotó, tizenhat előadás, két különböző témájú négyrészes konferenciasorozat, tizenhárom mentor és 1450 órányi próbatermi óra – zajlik a Nemzeti Kulturális Alap által életre hívott Imre Zoltán Program.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. március 31. vasárnap, 20:00

Az új táncművészeti kezdeményezés célja a fiatal tehetségek támogatása és képzése mellett, a jövő nézőgenerációjának kinevelése is, melynek megvalósulását az NKA 100 millió forintos kerettel támogatja.

időtartam: 40 perc
korosztály: nincs korhatár
külföldiek számára is ajánlott

Déri András: Mysterium Cosmographicum

Nézőink írták:
„Rítus, zene táncolva és tánc zenélve." „Keresés, felfedezés, beavatás."
„Három egyenrangú előadót és a közönséget láttam. Három különböző, de koherens dallamot, zörejt hallottam. Összetartozást éltem meg. Azt, hogy az előadók és a nézők között nincs szakadék. Éreztem a ritmust, a mosoly és az érintés erejét.”
„Az erő, ami benne van, sugárzik. Valahogy vele érzek. Láttam a hangokat, hallottam a hullámzást, tűz pattogást, lelki tusát, életre kelést.”

Déri András az NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiumának támogatásával folytatja azt a kutatást, amit 2015-ben Szatmári György experimentális zenésszel az Orkesztika Alapítvány Mozdulat 100+ rezidens programja keretében bemutatott „Elemek” produkciójával megkezdett. Az alkotó-munkába Varga Zsolt szaxofonost hívta még meg.

A négy őselem témája egy kimeríthetetlen világot nyitott meg számára, ahol most az univerzum mikro-makro dimenziói, tudatos és tudattalan síkjai között keresi az összefüggéseket, ami alatt a tánc mint rituálé, szakrális közösségi esemény kezdte el érdekelni. A tánc, mint ősi spirituális eszköz lehetőséget nyújt a kapcsolatteremtésre egymással, magunkkal, a múlttal, jelennel és jövővel. Egy kereső ember törekszik harmóniába kerülni önmagával, a bennünk lévő és bennünket körülvevő végtelen dinamikák káoszában megteremteni a kozmoszt.

DÉRI ANDRÁS
Kis kora óta gyakorolja az urban dance különféle táncstílusait. Tanulmányai alatt megfordult a prágai Duncan Centre-ben, a Rotterdam Dance Academy-n és 2014-ben végzett a P.A.R.T.S.-on (Performing Arts Research and Training Studios) Brüsszelben. Jelenleg a német CocoonDance társulattal dolgozik projektszerűen a nemzetközi szabadúszás és önálló alkotói munka mellett. Többek között dolgozik, dolgozott Juhász Katával, Fülöp Lászlóval (Timothy and the Things), Daniel Linehan-nal (B/USA), Rózsavölgyi Zsuzsával, Jan Jakuballal (CZ).

Fő témái és érdeklődési területei: az élő zenével való interakció, a zene és a tánc kapcsolata („Kör-háromszög”, „Research on the moment in one note”), improvizációs eszközök, struktúrák, rendszerek, koreográfiai játékok („Research on the moment from more perspective”, „Talea”), analitikusan és ösztönösen a mozgás minőségek kutatása („Elemek”, „Ocean”). Munkásságát az innovatív, kutatói szemléletre, más művészeti ágakkal és szakterületekkel, kultúrákkal dialógusra törekvő, valamint egy holisztikus spirituális irányultság motiválja. Ennek fényében célja a műfaj-, szerepbeni, (zenész-táncos, néző-előadó, előadás-installáció) kategóriák definícióinak és a színházi tér konvencióinak újragondolására tett kísérlet.

SZATMÁRI GYÖRGY
Önképző zenész, zeneszerző, hangmérnöki ismeretekkel. Leginkább az improrvizatív zenélés és komponálás érdekeli (mindenféle természettudomány mellett). A modern elektronikus, repetitív zenék mellett vonzza az akusztikus hangszerekkel történő alkotás is. A „soundpainting” technika felfedézésével és megismerésével új dimenziók nyíltak meg számára az élő, rögtönzött összművészeti alkotás terén. Nagyon szívesen dolgozik együtt táncosokkal színházi környezetben, igen inspirálónak tartja a közös, interaktív alkotást, a mozgással irányított rögtönzött zenét.

VARGA ZSOLT
Zenész, zeneszerző, hang- és mozgásművész. Zenei munkái mellett Ladjánszki Márta kortárs táncos és koreográfussal működik együtt mint zenész/zeneszerző/előadó. Zeneszerzőként Ilona Pászthy (D) és Blaskó Borbála előadásaiban is dolgozik. 2011 óta az L1 Egyesület elnöke.

Szereposztás/stáb:
Koncepció/koreográfia/tánc:  Déri András
Zeneszerző/előadó: Szatmári György, Varga Zsolt
Mentor:  Ladjánszki Márta
Fény: Pete Orsolya
Produkciós munkatárs:  L1 Egyesület

Támogatók: L1 Egyesület, Sín Kulturális Központ, Bakelit Multi Art Center, Orkesztika Alapítvány – MOHA – Mozdulatművészek Háza, Kalahradaya - Universal Home of Art, Culture and Spirituality - Kalkutta, India
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

időtartam: 40 perc
korosztály: 14+
külföldiek számára is ajánlott

Spirits of the Crystal Realm!

A kristály gyermekek képviselik az emberi evolúció következő lépcsőfokát. Az Indigó gyermekek után érkeztek. Küldetésük az, hogy befejezzék az indigók által elkezdett munkát, hogy megkezdjék a megújítás és az újjáépítés folyamatát.

Olyan időben élünk, amikor a földi élet egyre inkább kibillen egyensúlyából. Olyan világban élünk, ami előnyben részesíti a hatalmat és a pénzt a szeretettel és az elégedettséggel szemben. Mégis omladozni kezdett az elmúlt években ez a világ. Vallások, kormányok és más hatóságok veszítik el hitelességüket, és ezzel tagjaikat vagy támogatóikat. Értékrendünkben megmutatkoznak az ürességek. Csak egészen kevesek valóban boldogok, és őrizték meg álmaikat, a legtöbbjüké szertefoszlott. Az emberiség az elfogadott kompromisszumok és elfojtások révén szinte elvesztette önbecsülését és a természettel való kapcsolatát. Viszonyaink sokszor laposak és felszínesek, túlságosan a büszkeség, féltékenység, vádló magatartás vagy ínség uralja őket. A szeretet helyett inkább a vágy és az egoizmus uralkodik. Sokan nem mernek már mély bizalmat kialakítani, szerepet játszanak és elfelejtik álmukat, hogy "a földi Mennyországban éljünk". A szülők elhalasztják álmaikat, amíg a gyerekek megnőnek, hogy aztán rájöjjenek, most már túl öregek hozzá.

Busa Balázs, 1988-ban született Kiskunhalason. 2007 és 2010 között felvételt nyert a Budapest Kortárstánc Főiskola és Középiskolába, itt kezdte meg kortárstánc tanulmányait. 2010-ben felvételt nyert a Brüsszeli magániskolába, a P.A.R.T.S.-ba, ahol 2014-ig tovább folytatta a kortárstáncos tanulmányokat. Ezalatt a négy év alatt két szólót is alkotott, amik bemutatásra kerültek az iskola évei alatt, a “SniFF SNIff and buBBle” 2011-ben, és az “Erinyes” 2012-ben. Az iskola mellet meg együtt dolgozott Eleonore Valere Lachkyval(FR/BE) és részt vett a “Whirling” című darabban, amely Saint-Denis a Réunion szigetén a Dansa Péi fesztiválon került bemutatásra. 2015-ben felvételt nyert és dolgozott együtt a Rosas együttesel. Részese volt a Work/Travail/Arbeid darabnak, amit Rosassal együtt előadtak Brüsszelben, Londonban és Párizsban. 2016-ban James O’Haraval együtt workshopot és darabot készítettek a WAAPA diákjainak Ausztráliában “The Roaring Silence of a Never Ending Story” címmel, majd 2018-ban elkészitették a ‘Movement”-et. A ’Manifesto’, amit a NZSD végzős osztálya mutatott be, 2018-ban részese volt a “Rushes” darabnak, ami Malia Jhonston (NZ) által készült és bemutatásra került Wellingtonban. Ezek mellett workshopokat is tartott: 2013-ban a LAB Summer Dance School, Szlovákiában, 2015-ben az En-Knap Group Company, Szlovéniában, 2016-2017-ben a SUB.LAB, Budapesten, 2016-ban James O’Haraval közösen Ausztráliban, Kanadában és Új Zélandon. 2017-ben részt vett a 2nd IntegrO Dance Beyond Programon, Thaiföldön. Kortárstánc tanárként 2 évet töltött a NZSD iskolájában.

Gönczöl Nikoletta 1986-ban született. A Budapest Kortárstánc iskolában kezdte meg, majd külföldön (SEAD- Salzburg Experimental Academy of Dance) fejezte be tanulmányait. Nyolc évet töltött külföldön, több koreográfussal is dolgozott, mint Roberto Olivan, Josef Fruzek, Matej Kejzar és sokan mások. Ez idő alatt kurzusokat tartott más országokban is. Jelenleg Magyarországon szabadúszóként működik, aktívan tanít és ezzel egyidőben, szüléstámogató dúla képzésen vesz részt és női jógaoktatónak tanul.

Kelemen Patrik jelenleg Budapesten élő fiatal táncművész és alkotó. Tanulmányait Budapesten, Salzburgban és Brüsszelben végezte. Előadóként főként a Budapest-Berlin-Brüsszel háromszögben dolgozik/dolgozott, többek között Tino Sehgal, Anton Lachky, a Needcompany, a hazaiak közül pedig Vass Imre, Mészáros Máté és Fülöp László alkotókkal.

Alkotóként önálló darabok létrehozása mellett különös figyelmet szentel az improvizációs technológiák kutatásának. Jelenleg kifejezetten foglalkoztatják a tánc poetikus értelmezéslehetőségei, a neuro-identitások, valamint az inhumám testképek.

Előadó és alkotó művészek: Gönczöl Nikoletta, Kelemen Patrik, Busa Balázs
Fénytervező és fénytechnikus: Pete Orsolya
Mentor: Rózsavölgyi Zsuzsanna
Koreográfus: Busa Balázs
Támogatók: SÍN Kulturális Központ, MU Színház, Műhely Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Katlan Csoport

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

Ajánlatunk


A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

zenés átirat két részben

Ajánló


Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat