Program


Jaga Jazzist

Jaga Jazzist

A negyedszázada alapított norvég Jaga Jazzistnek 2001-es második albuma óta biztos helye van a komplex, mégis közérthető, szórakoztató zenét szeretők szívében. A tagok és a megszólaltatott hangszerek számánál talán csak zenéjük összetettsége ejtheti nagyobb ámulatba hallgatójukat, ugyanakkor az együttes humorával, varázsos, álomszerű hangulataival is különleges zenei utazásra hív.  több


Jaga Jazzist:

gitár, effektek    Marcus Forsgren
basszusgitár, billentyűk    Even Ormestad
vibrafon, gitár, dob, elektronika    Andreas Mjøs
tuba, ütők    Line Horntveth
dob, dobgép    Martin Horntveth
tenorszaxofon, basszusklarinét, gitár, billentyűk    Lars Horntveth
billentyűk    Øystein Moen
harsona, ütők    Erik Johannessen

A negyedszázada alapított norvég Jaga Jazzistnek 2001-es második albuma óta biztos helye van a komplex, mégis közérthető, szórakoztató zenét szeretők szívében. A tagok és a megszólaltatott hangszerek számánál talán csak zenéjük összetettsége ejtheti nagyobb ámulatba hallgatójukat, ugyanakkor az együttes humorával, varázsos, álomszerű hangulataival is különleges zenei utazásra hív. A nyolctagú társaság négy évvel az előző után, 2019-ben kezdte rögzíteni új albumát, így garantált, hogy friss szerzeményeket is eljátszanak a Müpában.

A nemzetközileg is igen népszerű Jaga Jazzist a norvég színtéren egyenesen szupergrupnak számít, erős szálak fűzik a jazzmetálos Shininghoz, az avantgárd indietronicás The National Bank-hez vagy a szabadimprovizációs, zajosan posztrockos Pumához - és ez a stílushalmaz már jelzi, hogy mennyire behatárolhatatlan, amit a zenekar létrehoz. A három testvér alapította formáció ráadásul sportot űz abból, hogy minden egyes újabb kiadványa eltérjen az előzőtől. Elektronikus nu-jazzel indultak 1996-ban, az áttörést meghozó 2001-es A Livingroom Hush már rétegzettebb future jazz volt, és ekkor csapott le rájuk a nagynevű és hozzájuk hasonlóan stílusokat vegyítő Ninja Tune kiadó. Aztán hol a breakbeates elektronika, hol a posztrockos jazz, hol pedig a progresszív jazz-rock felé hajlottak el, legutóbb hosszan kibontott tételekben mutatták meg egyediségüket és felvillanyozó kreativitásukat. Erre lehet számítani ezen a koncerten is, legyen bármilyen is a 2020-ban várható új nagylemez stílusa és hangvétele.


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat