Program


Kerekes Band, Zoord
3

Kerekes Band, Zoord

Mohammad Reza Mortazavi szólistaként egész zenekarnyi hangokat állít elő, pusztán két kezével.
A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig 25 évet ölel fel.
A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel szólal meg.

Mohammad Reza Mortazavi

Mohammad Reza Mortazavi fellépései messze felülmúlják azokat az elképzeléseket, amit egy ütőhangszeres koncerttől várunk. Hagyományos perzsa kézidobokon (Tonbak és Daf) játszik, egyedülálló módon: nagy virtuozitással fűzi össze a táncritmusokat, uptempo ütéseket és transz-szerű textúrákat. A dallamok látszólag végtelen ritmikus variációkban fonódnak össze, így valóban hipnotikus hangvilágokat hoznak létre. Mortazavi csodálatos zenei palettája a lágy és a lassú melódiáktól  egészen a gyors, dinamikus és változatos dallamokig terjed.

Mohammad Reza Mortazavi  szólistaként egész zenekarnyi hangokat állít elő, pusztán két kezével. Játéktechnikája és a hangok széles spektruma együtt teszik lehetővé a ritrikus ritmusok, a kifinomult dallamok és a polifonikus kompozíciók egyidejű lejátszását.

A perzsa muzsikus és zeneszerző hosszú utat tett meg eddigi pályája során onnan, hogy kilencévesen megnyerte a hazai Tonbak versenyt, addig hogy mára már az egész világon koncertezik és nagy sikereket ér el. A Roskilde fesztiválon többezres táncoló tömeg előtt lép fel, a Berliner Philharmonie-ben koncertezik,  tánc- és színházi produkciókban közreműködik az egész világon - így nem meglepő, hogy a közönség, a kritikusok és a média egyetértenek abban, hogy Mohammad Reza Mortazavi valóban egyedi élmény!

Kerekes Band

“Naprakész, okosan felépített, újító zene.”
( Songlines magazin UK )

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig 25 évet ölel fel. Ezalatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó kiegészülve a riffközpontú furulya és koboz témákkal, másnéven Ethno Funk.

A kezdetektől kísérletező ötösfogat hangzása azonban legalább annyira ered a rockzenéből, mint a hagyományos pásztorzenéből. A furulyahangzás spektrumát kitágító Fehér Zsombor, nemcsak a gyimesi népzenét, hanem Jimi Hendrix gitárhangzását is hosszasan tanulmányozta, hogy egy olyan sajátos pszichedélikus, riffes játékot fejlesszen ki, ami a zenekar egyedi soundját adja. A táncházakban edződött, de a rockzene energiáiból táplálkozó koboz és brácsa lüktetése, Námor Csaba és Csarnó Ákos kezében tovább erősíti a hagyományos zene béklyóitól megszabadult ethno funkot, ami végül a hazai stoner nagyágyú, Sohajda Péter, és a kettő-négy specialista, Fehér Viktor kezében formálódik egésszé.

Chemtrailezett gyimesi hegyilevegő szakértő kezekből szórva.

Tagok:
Fehér Zsombor - furulya, ének
Námor Csaba - koboz
Csarnó Ákos - brácsa, vocal
Sohajda Péter - basszusgitár, vocal
Fehér Viktor - dob, vocal

Zoord

A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel szólal meg. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb és legvirtuózabb dorombjátékosa, Szilágyi Áron.

A Zoord zenekar izgalmas évet zár idén is. Koncerteztek Kínában, Erdélyben, Európa több pontján, s olyan kiváló hazai fesztiválokon léptek fel többek között, mint a Sziget, a Fishing on Orfű, a Budapest Ritmo vagy a sárvári Nemzetközi Folknapok. Talán nem véletlen, hogy a doromb-dob-hegedű trió készülő új lemeze is az utazás témakörét boncolgatja. Olyan zenei kalandra csábítja a hallgatót, ami kárpát-medencei gyökerekből táplálkozik, elkalandozik az ázsiai sztyeppékre, megáll a csillagok alatt transzban táncolni, majd tovalibben. A zenekar az új lemez anyagát is a varsói Rafal „Praczas” Kolacinskyvel, az egyik legjobb világzenei producerrel közösen készíti.

Ajánló


A XIII. Budapest Cirkuszfesztivál győztes produkciói januártól a Fővárosi Nagycirkusz porondján! Nemzetközileg elismert…

Traccs! Szombathely legújabb beszélgető-est sorozatának második vendégei Ördög Nóra és Nánási Pál, hazánk…

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt,…


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat