Program


Kiállításmegnyitó - A Saint Frambourg Kápolna IMS Építészeti Fotogrammetriai Felmérési rajzaiból

Kiállításmegnyitó - A Saint Frambourg Kápolna IMS Építészeti Fotogrammetriai Felmérési rajzaiból

Cziffra György halála után özvegye, Soleika Cziffra vette át az alapítvány irányítását, gondoskodott az épület kutatásának folytatásáról, és folyamatos karbantartásáról. Magyar kutató csoport részvételével 2000-ben kezdődött meg egy komplex kutató program művészettörténész, régész és műemlékes mérnökök bevonásával. A kutatások egyik jelentős feladata egy komplex régészeti-műemléki építészeti felmérés,melyek rajzi munkarészei alkotják jelen kiállítás bemutató anyagát.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 15. kedd, 18:00

KIÁLLÍTÁS A SENLIS-I SAINT-FRAMBOURG KÁPOLNA IMS ÉPÍTÉSZETI FOTOGRAMMETRIAI FELMÉRÉSI RAJZAIBÓL
CZIFFRA GYÖRGY FESZTIVÁL

Cziffra György Magyarország elhagyását követően Franciaországba költözött, s hamarosan világhírnévre tett szert.

Különböző zenei fesztiválok valósultak meg anyagi támogatásával, melyek helyszínéül olyan középkori templomokat választott, amelyek eredeti funkciójukat elvesztve kiváló koncert helyszínként szolgálhattak. André  Malraux miniszter (a 20. század jelentős francia kultúrpolitikusa)  ötlete alapján a  Párizs környéki Senlis-ban  megvásárolta a Saint-Frambourg kápolnát. Az egykori királyi kápolna a franciaországi gótika egyik kiemelkedő alkotása, fontos építészeti, művészettörténeti részletekkel járul hozzá a Párizs környéki gótikus művészet megismeréséhez.

Az egyhajós, magyarországi viszonylatban „bazilika” méretű kápolna a korabeli fotók tanúsága szerint karosszéria lakatos műhelyként szolgált és roncsautók sorakoztak benne. Cziffra György  a siralmasan leromlott templom kutatását és restaurálását  komoly munkával és jelentős anyagiakkal támogatta, majd létrehozta a Liszt Ferenc auditóriumot,  amely egyszerre szolgált koncertteremként, Liszt Ferenc emlékmúzeumként és a fiatal tehetségeket támogató Cziffra alapítvány székhelyeként.

Cziffra György halála után özvegye, Soleika Cziffra vette át az alapítvány irányítását, gondoskodott az épület kutatásának folytatásáról, és folyamatos karbantartásáról.

Magyar kutató csoport részvételével 2000-ben kezdődött meg egy komplex kutató program művészettörténész, régész és műemlékes mérnökök bevonásával.

A kutatások egyik jelentős feladata egy komplex régészeti-műemléki építészeti felmérés,melyek rajzi munkarészei alkotják jelen kiállítás bemutató anyagát.

Ezek a kiállított rajzok egységes dokumentációs rendszerbe integrálják az eddig feltárt régészeti jelenségeket, az álló építészeti részleteket, és ezeket összekapcsolja a gótikus kápolna műemléki dokumentációjával. Az IMS Építészeti Fotogrammetriai Felmérés  a Fotogrammetria Kft, Vajda József  és Győrfi Ilona műemlékes mérnök munkája. Mindez egy erre a célra kifejlesztett térinformatikai rendszerrel valósult meg, amely technológiát már több világörökségi helyszínen sikerrel alkalmaztak és kielégítik a legszigorúbb műszaki követelményeket.  A felmérés kiterjedt a kápolna és a kripta alaprajzi részleteire a kripta és kápolna belső falaira, valamint a nyugati homlokzatra és a kapuépítményre. Olyan unikális részekkel kiegészítve, mint Joan Miró festett ablaküvegei a szentély gótikus ablakaiban és a nyugati homlokzat rózsaablakán, vagy a francia forradalom idején a templomból elhordott kövekből felépített Bellefontaine kápolna felmérési rajza. Ezek a rajzok 485×645 mm merített papíron 670×870 mm képkerettel kerülnek kiállításra.

Készül a kápolnáról 3D Integrált Interaktív Virtuális Multimédia, amely valamennyi kápolnához kapcsolódó információt összekapcsolja és lehetővé teszi internetes felületen a hozzáférést és virtuális megjelenítést.

A Cziffra György-emlékév és a Cziffra Fesztivál rendezvénye a MOMkultban.

Magyarország Kormánya a 20. század egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének centenáriumát hivatalos emlékév keretében ünnepli, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Kiemelt szponzor: MVM

Felhívjuk látogatóink szíves figyelmét, hogy a MOMkult épületében a maszkviselés kötelező!

Ajánlatunk


Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar vezényel: Guido Mancusi

Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Az egyszerre szívszorító és mulatságos tragikomédiában két, egymástól távol élő nővér, az egykor szépségükről elhíresült Szkalla-lányok sokszínű, sokféle dinamikájú küzdelmét látjuk az idő múlásával, a méltósággal viselt öregedésért, a külvilág figyelméért, az emberi kapcsolatok megtartásáért.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat