Program


Mein Kampf

Mein Kampf

Tábori György (George Tabori)
Mein Kampf (Harcom)- bohózat két részben
   
A nemzetközi színházi élet örök fenegyereke, a pár éve elhunyt Tábori György nem csak színházat vezetett, játszott, rendezett, hanem humorral, éles elmével kérdezett rá életünk „nagy kérdéseire”, történelmünk kataklizmáira, színdarabok formájában is.  több

Fordító: Kurdi Imre
Díszlet - jelmeztervező: Daróczi Sándor
Koreográfus: Gergye Krisztián
Dramaturg: Zöldi Gergely
Zenei munkatárs: Komlósi Zsuzsa
A rendező munkatársa: Tüű Zsófia
     
„Magyar az anyanyelvem. Angol az apanyelvem. Német a nénikém nyelve”- vallotta a fekete humorú író-rendező, akinek tréfás kedvére jellemző vicc: Hogy fér el 40 zsidó egy Trabantban? – A hamutartóban.

Tábori György, vagy nemzetközileg ismert nevén George Tabori
(Budapest, 1914. május 24. – Berlin, 2007. július 23.) magyar író, műfordító és színrendező volt, a 20. századi világszínház meghatározó alakja, Tábori Kornél fia. Műfordítóként a Tábory György névváltozatot is használta.

Fiatalon költözött az európai színházi főváros Berlinbe, de 1935-ben zsidó származása miatt el kellett hagynia az országot. Londonban a BBC-nek dolgozott és brit állampolgárságot szerzett. 1947-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol Brecht és Max Frisch műveket fordított és forgatókönyveket írt. Ő írta például Alfred Hitchcock 1953-ban forgatott I Confess című filmjének forgatókönyvét).

Az 1950-es és 1960-as években több darabját állították sikerrel színpadra New Yorkban, az elsőt, (Menekülés Egyiptomba) 1952-ben a Music Boxban, Elia Kazan rendezésében. Saját művein kívül színpadi kollázsokat állított össze más szerzők, például Brecht műveiből. Személyesen ismerte Brechtet és Thomas Mannt.

1966-tól feleségével, Viveca Lindforsal öttagú színjátszó csoportot vezetett The Strolling Players néven.[forrás?] 1971-ben visszatért Németországba. Életének ebben az utolsó korszakában főképp színházi területen dolgozott, főleg Berlinben, Münchenben, Brémában és Bécsben. 1989-től jórészt Ausztriában élt, de élete utolsó időszakát Berlinben töltötte. 1987-ben alapította és 1990-ig vezette a bécsi "Der Kreis" színtársulatot. Utolsó éveiben szinte háziszerzője volt a Brecht alapította Berliner Ensemble-nak, több darabját állították színre.

Ajánló


A musical karakterei napjaink népszerű hazai és nemzetközi sztárjainak reinkarnációi. A darab szereplői…

A világhírű természetfotós, Máté Bence előadása a Keszthelyi Festetics Kastélyban! ESŐNAP: 2019.08.06. kedd:…


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat