Program


MOZART NAP 2.: D-dúr kétzongorás szonáta/F-dúr négykezes szonáta ( Concerto Budapest szervezésében )

MOZART NAP 2.: D-dúr kétzongorás szonáta/F-dúr négykezes szonáta ( Concerto Budapest szervezésében )

Közreműködik: Szokolay Ádám, Balogh Ádám zongora

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. március 1. vasárnap, 12:30

Mozart-nap 2.: Versenygyőztesek hangversenye
Szokolay Ádám és Balogh Ádám a Bartók Világverseny győzteseinek hangversenye

Mozart: D-dúr kétzongorás szonáta, K. 448
Mozart: F-dúr négykezes szonáta, K. 497

Közreműködik: Szokolay Ádám, Balogh Ádám zongora

Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr szonáta két zongorára, K 448

1781 novemberében kelt az a levél, amelyben Mozart beszámol apjának az Auernhammer-család házihangversenyéről. Ez alkalommal Josepha Barbara Auernhammer társaságában mutatta be az erre az alkalomra készült kétzongorás szonátáját, amellyel szép sikert aratott. 1784-ben ugyanezt a darabot eljátszotta Paisiello jelenlétében is, Barbara Ployer közreműködésével. Auernhammer (1758-1820) kisasszony (gyanítható, hogy beleszerelmesedett Mozartba, aki ezt nem viszonozta…) egyébként nemcsak ügyes zongorista volt, komponálással is foglalkozott. A Varázsfuvola egyik témájára (Papageno belépője – Der Vogelfänger bin ich ja) variációsorozatot írt, a zongorakompozíció nyomtatásban is megjelent.


Wolfgang Amadeus Mozart: F-dúr négykezes szonáta, K 497

„Mozart összesen hat zongoraszonátát írt négy kézre: az elsőt kilencesztendős korában komponálta Londonban, az utolsót a Don Giovannival egyidőben, 1787-ben, Bécsben. Kronológiai és stiláris szempontból a 2. és 3. darab (D-dúr, K 381 és B-dúr, K 358), valamint a két utolsó szonáta (F-dúr, K 497 és C-dúr, K 521) tartozik össze: előbbiek az 1770-es évek elején keletkeztek Salzburgban, utóbbiak 1786/87-ben, Bécsben. A korai műveket Mozart a maga és nővére számára írta, közös szerepléseik és házimuzsikálásaik céljára” – írja Komlós Katalin. Az F-dúr négykezes szonátát Mozart 1786 augusztusában vette fel saját maga által vezetett műjegyzékébe. Ebben a hallatlanul komplex és nem egyszer kifejezetten experimentális (kísérletező hajlamú) új műben Mozart szimfonikus írásmódja éppúgy megtalálható, mint az operák vagy a zongoraversenyek világa.

 

Ajánlatunk


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Ajánló


A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde…

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat