Program


MU Színház: Jelenkorunk '20

MU Színház: Jelenkorunk '20

A Jelenkorunk ’20 a MU Színház hatvanéves kor feletti civilekből álló közösségének közösségi színházi előadása. Önreflexív vallomás megöregedésről, családról, generációs különbségekről, a nyugdíjasok mindennapjairól, az idős kor fizikai és mentális korlátairól.

A trilógia befejező része a múltfeldolgozást középpontba helyező közösségi színházi előadásokat (Gyerekkorunk ’56, Felnőttkorunk ’89) követően a jelenre fókuszál. Milyen ma Magyarországon egy idős ember élete? Mikor korlátoz és mikor ad szabadságot nyugdíjasnak lenni? Közösségi színházi előadásunk szereplői a nézőkkel közösen keresik a válaszokat a zene, a színház és a tánc eszközeivel.

Sereglei András Magyarország egyik legkiemelkedőbb színházi nevelési műhelyének, a Káva Kulturális Műhelynek a tagja, színész-drámatanár. 1992 óta foglalkozik színházi neveléssel, azóta számos produkcióban vett részt. 2013 óta a MU Színház közösségi színházi projektjenek szakmai vezetője, rendezője.

Sztripszky Hanna közösségfejlesztő. 2016 óta dolgozik együtt a MU Színház 60+-os színházi közösségével, ahol részt vett többek között a MU, a kultúra szigete projektben, a Gyerekkorunk ’56 közösségi színházi előadásban és a Felnőttkorunk ’89 vitaszínházi előadásban.

A MU Színház 60+ civil közössége

Magyarországon rendhagyó módon 60-90 év közötti civilek hoznak létre közösségi színházi előadásokat a MU Színházban. Korukat meghazudtoló aktivitással alkotják meg a produkciókat, amelyeket több hónapos, összetett próbafolyamat, közös kutatás előz meg. A programsorozat 2012. márciusában indult el a MU Színházban a Táncórák idősebbeknek táncórával, amely máig megrendezésre kerülő, a közösségi játékra, aktivitásra építő foglalkozás hetente egyszer. A második állomás 2013-ban a Katona József Színházzal együtt készített Hátra arc! előadás volt, amely során 60 évesnél idősebb és 22 évesnél fiatalabb civilekkel dolgoztunk együtt. A programsorozat folytatása a Roseto-projekt volt, ahol drámapedagógusok segítségével három generációt képviselő civil közösséggel dolgoztunk tíz hónapon át a szolidaritás és a kirekesztés témakörében, a bemutató a 2014-es Színházak Éjszakáján volt. Programsorozatunk következő állomása a tíz hónapon át tartó MU, a kultúra szigete projekt volt, amely során színházi nevelési és közösségi színházi technikákkal a kultúra témáját vizsgáltuk a szép korú budapesti, és három vidéki épülő közösség közreműködésével. A létrehozott előadásokat A Részvétel Hete rendezvény keretében mutatták be 2016. április 21-23. között. Ekkor született az Ezüstlakodalom, a budapesti közösségünk előadása, melynek tantermi verziója is készült. A közösség a 2016/1017-es évadban a múltfeldolgozásra fókuszált. Saját emlékeikből állítottak össze előadást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója kapcsán, Gyerekkorunk ’56 címmel. Felnőttkorunk ’89 című vita színházi előadásuk az 1989-90-ben Magyarországon lezajlott politikai, illetve társadalmi eseményeket vizsgálja. 

Szereposztás/stab:
Rendező, foglalkozásvezető: Sereglei András
Rendezőasszisztens: Sztripszky Hanna
Projektvezető: Erős Balázs 

Résztvevő-alkotók:
Fullár Gyula, Gárdos Mari, Horváth László, Horváth Lászlóné Jutka, Jenes Eszter, Kabai Erzsébet, Kaposvári Mari, Kiss Károly, Kovács Zoltánné Ági, Ladányi Zsóka, Radvánszki Katalin, Rozváczy Judit, Still Tamásné Anni, Terék Kati, Velancsics Gabriella

Támogatók: MU Színház, Káva Kulturális Műhely
Az előadás létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap és a Summa Artium támogatta.

Ajánló


A mi történetünk ma játszódik, a new york-i Bloomingdale’s áruházban - de játszódhatna…


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat