Program


Művészettörténeti Előadássorozat II. - Párizs megér egy misét

Művészettörténeti Előadássorozat II. - Párizs megér egy misét

PÁRIZS MEGÉR EGY MISÉT? 

Mindenki ismeri IV. Henrik híres mondatát: "Párizs megér egy misét"! De vajon mit tudunk még erről a különös francia királyról, akinek regénybe illő élete könyvtárakat tölt meg? 

A vetítettképes előadás során együtt utazhatunk az uralkodóval a vallási háborúktól őrjöngő Franciaországban. Ott lehetünk rendhagyó esküvőjén a párizsi Notre-Dame-ban, végig sétálhatunk vele Fontainebleau kastélyának épülő és szépülő termein, miközben miniszterével a főváros újjáépítését tervezi. Ott állhatunk ágya mellett számos szerelmes éjszakáján, és tanúi lehetünk, amikor egy álarcosbálon végzetesen belehabarodik egy alig 15 éves táncos lánykába! Megtudhatjuk azt is, hogy hányszor és miért akarták megölni. Percről-percre követjük majd életének utolsó óráit, vele tarthatunk hintójában, amikor Ravaillac halálosan megsebesíti egy tőrrel.

Furcsa, de ezzel nem szakadt meg IV. Henrik rejtélyes történeteinek sora. Halála után is képes volt elveszteni a fejét! Hogyan történt mindez? Ezekre az izgalmas kérdésekre kaphatnak választ mindazok, akik ott lesznek az előadáson! 

Szirbek István, a Sorbonne-Paris IV. egyetemen végzett művészettörténész vetítettképes előadása.

Ajánló


Edward, Mallory és Christian – egy család, három generáció, két és fél színész.…

A három női főszereplő: Martine, a középkorú háziasszony, a bolondos Annie, és Micky,…

Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás,…


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat