Program


Aktuális előadásokNyitókoncert - NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR
Sztárvendég: Valentina Lisitsa
(esőnap: június 8.)

Az est fénypontja, Valentina Lisitsa ukrán zongoraművésznő, akit kirobbanó erejű előadásai tették világszerte híressé. Nem csak hangszere, hanem a világháló virtuóza is. Ezen az estén Edvard Grieg ábrándos hangulatú, romantikus zongoraversenyét adja elő, amit a szerző alig 25 évesen komponált. Két évvel később mutatta meg Liszt Ferencnek, aki első látásra lejátszotta és néhány hangszerelési tanáccsal is ellátta a meglepett ifjú komponistát. A mű mára a zongora repertoár egyik alappillére lett.

A magyar mestert ezen az estén a Les Préludes című szimfonikus költeménye képviseli. A viharos életű virtuóz ízig-vérig romantikus felfogásban fogant műve óriási energiákat felszabadító alkotás, méltán lett a zeneértő közönség kedvence.

A nyár nyitására összeállított műsor másik alappillére Antonín Dvořák Új világ” szimfóniája. A magyar mesterhez hasonlóan, Dvořák is rengeteg időt töltött a hazájától távol. Gyökereit sosem feledve, műveiben mindvégig felhasználta a cseh folklór elemeit. A 9. „Új világ” szimfóniáját New Yorkban, a Nemzeti Konzervatórium pályázatára írta, mely zsűrijének maga volt elnöke. Az időt állónak bizonyult kompozíció nem meglepő módon elnyerte a fődíjat. Az Amerikában született nagy szabású alkotása tételeiben megidézi a modern nagy város, a tradicionális indián és a cseh folklór világát.

E mű méltóképp zárja nyitókoncertünket, hisz kifejezi színházunk küldetését: „Ápolni a hazai kincseket, és kinyílni a világ felé, hisz a kultúra egyesít.”

Műsor:
Liszt Ferenc: Les Préludes
Edvard Grieg : Zongoraverseny a-moll, op. 16
Antonín Dvořák: IX. szimfónia e-moll “Az Újvilágból”, op. 95

VALENTINA LISITSA zongoraművész

Izgalmas és különleges személyiség érkezik Budapestre, egy világhírű zongoraművésznő személyében. Egy tökéletesen autonóm művész, aki a világon mindenhol hatalmas sikert arat extravagáns előadásaival, ösztönös és zsigeri tehetségével.

Az ukrán születésű Valentina Lisitsa komolyzenei életbe való berobbanását a YouTube-on megosztott videóinak köszönheti. Összesen több, mint 64 milliószor megtekintett tartalmaival ő az internet legnézetebb komolyzenésze. A művésznő az első klasszikus művész, aki az ilyen típusú sikert globális koncertkarrierré tudta átalakítani. Azóta rendszeresen fellép Európa, az USA, Dél-Amerika és Ázsia legrangosabb koncerthelyszínein.  Valentina 2007-ben tette közzé első videóját, Szergej Rahmanyinov op. 39/6 zongoraversenyének felvételét. A megtekintések száma megdöbbentően növekedett. További videók követték. Letette a klasszikus zene történetében páratlan szociális hálózati karrier alapkövét. Az egyedülálló siker arra késztette Valentinát, hogy a világ legrangosabb színpadain is fellépjen. Nemzetközi áttörését a londoni Royal Albert Hall-ban adott látványos koncertje pecsételte meg.

A világjárvány miatt Valentina Lisitsa számos koncertjét törölték vagy elhalasztották, de rendkívül aktív maradt a stúdióban. 2020-ban megalapította saját QOR lemezkiadóját, hogy közvetlenebbül elérhesse közönségét. A QOR kiadónál már kiadott egy Chopin Noktürnök és Etűdök gyűjteményt, egy Johann Sebastian Bachnak szentelt albumot és Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraművének felvételét. Belekezdett egy nagyszabású lemezfelvételi felvételi projektbe is, amelyben harminckét Beethoven szonáta szerepel. Az elmúlt szezonban Valentina fellépett a londoni Wigmore Hall-ban, a müncheni Prinzregenten Színházban, a New York-i Carnegie Hall-ban, a pekingi NCPA-ban, a bogotai Teatro Majorban is. Szerepelt olyan fesztiválokon, mint a BBC Proms, a Prágai Dvořák Fesztivál és a Musica Mundi Kamara Fesztivál, Brüsszelben.

Az elmúlt évadok fénypontjai közé tartozik többek között egy teltházas koncert az Auditorio Nacional de Música-ban (Nemzeti Hangversenyterem, Madrid, Spanyolország) a Spanyol Nemzeti Zenekarral, ahol Valentina egy este alatt játszotta Szergej Rachmanyinov összes zongoraversenyét és a Rapszódia egy Paganini-témára című darabját.

A 2022-es szezonban, magyarországi szereplése mellett, visszatér Dél-Koreába, dél-olaszországi koncertturnéra indul hét helyszínen, visszatér a brüsszeli Flagey-be, a párizsi Champ-Elysées Színházban is fellép. A művésznő a következő évadban az Örmény Állami Szimfonikus Zenekarral debütál majd, ahol Prokofjev III. (C-dúr) zongoraversenyét fogja előadni, valamint fellép majd a Szófiai Filharmonikus Zenekarral, a Pasadenai Szimfonikus Zenekarral, és a Würthi Filharmonikusokkal.

Fotó: Gilbert Francois

Ajánló


Zorán az egyetlen a legendás Nagy Generáció tagjai közül, aki minden évben országjáró körútra indul, a turné, mint létforma továbbra…

Idén októberben tölti be 75. évét Charlie, a többszörös EMeRTon-díjas művész, akinek munkásságát többek között Arany Zsiráf-díjjal, Liszt Ferenc-díjjal, a…

Július 16. Dés László (Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész) koncertje – Legyen úgy! Ki ne ismerné a nagy Dés-slágereket: Nagy…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat