Program


Orchestra Nazionale Della Luna (BE/FI/FR)

Orchestra Nazionale Della Luna (BE/FI/FR)

A Moogon és zongorán játszó finn Kari Ikonen és Manuel Hermia belga fafúvós által alapított Orchestra Nazionale della Luna igazi modern jazz kvartett, amely a jazz hagyományában gyökerezik ugyan, de egyaránt nyitott korunk zenei jelenségeire, és a nagyvilág társadalmi aspektusaira.  több

Úgy a moog, mint a Hermia által gyakran használt indiai fuvola, a bansuri számos lehetőséget kínál arra, hogy egy klasszikus kvartett hangzását egyfelől az indiai és arab zene, másfelől az elektronikus effektek bevonásával jócskán kiszélesítse. A zongora és szaxofon kettőséhez a Sébastien Boisseau francia bőgős és Teun Verbruggen belga dobos közti folytonosan változó, intenzív és rendkívül komplex összjáték szolgáltatja az alapokat, nem egyszer kimondottan meglepő ritmikai és melodikus párbajra szólítva fel őket. Modernizmussal átitatott swing, fel-felsejlő spirituális mélységek a zenében, orientális hatások és a folyton jelenlévő irónia azok a fő elemek, melyekből az Orchestra Nazionale della Luna egyedülálló zenei meteoritját alkotó kőzetek kikristályosodtak.

Az Orchestra Nazionale Della Luna második, There Is Still Life On Earth című lemezét a BMC Records gondozásában jelentette meg, mely tulajdonképpen egy, az ökológiai válsággal kapcsolatos zenei állásfoglalás. A Kari Ikonen és Manu Hermia által megálmodott kompozíciók ugyanis arra sarkallnak minket, hogy vessünk számot az emberiség tetteivel és saját felelősségünkkel. A hangok által izolált világban zenei formát ölt a levegő és az éltető napfény, a termékeny föld és a szél is, amint azonban kitekintünk innen, olvadó jégtáblák és sivatagok (hang)képe fogad. A régi és az új, a keleti és nyugati zenei dimenzió találkozása néha teljesen organikus, és úgy fordul át egymásba, mint ahogyan a klasszikus nyugati hangsorok a mikrotonális arab skálákba. Máskor viszont a két világ átjárása olyan, mintha egy dallamot emelnénk át egyik hangnemből a másikba: bár a melódia ismerős marad, a harmóniai középpont elvesztésével minden biztosnak vélt tudásunk megkérdőjeleződik.

Közreműködik:

Manuel Hermia - szaxofonok, fuvola, bansuri
Kari Ikonen - zongora, moog
Sébastien Boisseau - nagybőgő
Teun Verbruggen - dobok

Ajánló


Janikovszky Éva eddig színpadon soha be nem mutatott könyvei alapján, először színpadon: a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden nyűge.

„Vuk lesz a neve, mint öregapjának, ki első volt a nemzetségben. Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell…


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat