Program


Puccini: Pillangókisasszony / MET - FSZ
3

Puccini: Pillangókisasszony / MET - FSZ

Énekesek és operabarátok álma, hogy eljussanak New Yorkba, a legendás Metropolitan Operába. Az énekesek továbbra is nehéz helyzetben vannak, hiszen csak a legjobbak léphetnek ott fel. A közönség vágya azonban ma már könnyen teljesülhet: elég csupán a Müpáig utaznia, hogy a Metropolitan Opera Live in HD közvetítései segítségével, tizenkettedik éve élvezhesse a nagyszerű előadásokat.

Puccini: Pillangókisasszony

Giacomo Puccini a Pillangókisasszonyt nem kevesebb, mint öt változatban írta meg, az egyik verzió ősbemutatóját éppen a New York-i Metropolitan Operaházban tartották 1906-ban. A kikötői szerelem áldozatává váló, elhagyott japán gésa és a világ másik feléről érkező amerikai tengerésztiszt történetét rendkívüli szenvedéllyel és mély érzelmi hitelességgel ábrázoló mű több mint egy évszázada az operaházak egyik legtöbbet játszott darabja, dallamai, harmóniái szívig, lélekig hatolnak - Puccini ebben felülmúlhatatlannak bizonyult. Ha pedig olyan elementáris erejű az előadás, mint amilyen ez a Met-produkció, aligha lehet nagyobb a hatás.
A főleg Verdi- és Puccini-operákra szakosodott és lenyűgöző alakításokat nyújtó kínai Hui He napjaink egyik legjobbja ebben a címszerepben. Partnere, Andrea Carè szakmai értelemben Pavarotti-unokának számít; neki szintén Pinkerton az egyik sikerszerepe. Az amerikai konzul alakját a Metben több mint ötven éve debütált, de repertoárját még mindig újabb és újabb szerepekkel gazdagító - Sharplesst is most először éneklő - fáradhatatlan Plácido Domingo kelti életre. Suzukit a nagyszerű amerikai mezzoszoprán, Elizabeth DeShong alakítja.
A karmestert a magyar közönség is jól ismerheti: a hazai operaéletet jelenlétével évtizedek óta megtisztelő Pier Giorgio Morandi az olasz repertoár egyik kimagasló tolmácsa; a Metropolitan Operában 2017-ben vezényelt először. Aki pedig színpadra állította a produkciót, nem más, mint Az angol beteg című film Oscar-díjas rendezője, a 2008-ban elhunyt Anthony Minghella, aki ezzel a sodró lendületű Pillangókisasszonnyal 2006-ban a Londoni Színházak Társasága által adományozott Laurence Olivier-díjat is elnyerte.

A Metropolitan Opera Live in HD közvetítések partnerünk, a Cikánek Management közreműködésével valósulnak meg.

Vezényel: Pier Giorgio Morandi

Szereplők:
Cso-cso-szán: Hui He
Suzuki: Elizabeth DeShong
Pinkerton: Andrea Carè
Sharpless: Plácido Domingo

Közreműködik: A Metropolitan Opera Ének- és Zenekara

Díszlet: Michael Levine
Jelmez: Han Feng
Fény: Peter Mumford
Koreográfia: Carolyn Choa
Bábszínház: Blind Summit Theatre
Rendező: Anthony Minghella

Ajánló


Egy igazi állócsillag, 1970. szilveszterén vált országosan ismertté. Ez kereken 50 éve volt!…

Minden 100 évben születik egy ló, és minden 100 évben születik egy ember,…


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat