Program


R. Strauss: Arabella

R. Strauss: Arabella

1. felvonás

Karnevál Bécsben, 1860. Az elszegényedett Waldner grófnak és feleségének egyetlen reménye, hogy idősebb leányukat, Arabellát gazdag kérőhöz adják. A fiatalabbat, Zdenkát fiúruhában járatják, mert két lányt nem tudnak rangjuknak megfelelően öltöztetni.

 több

Zdenka szerelmes Matteóba, egy fiatal vadásztisztbe, a férfi azonban Arabellára vágyik, szerelmi postásnak a lány „öccsét használja, aki buzgón válaszolgat is a levelekre - nővére nevében. A szép és büszke lány körül további kérők legyeskednek, de Arabella az igazira vár. Waldner elküldi leánya képmását egy régi tiszttársának, Mandrykának. A férfi azonban, aki váratlanul betoppan, nem az öreg tiszt, hanem annak unokaöccse és örököse, aki pusztán a kép alapján azonnal megkéri Arabella kezét.

2. felvonás

Az ifjabb Mandryka és Arabella egy bálon találkoznak, és azonnal egymásba szeretnek. Zdenka, látva Matteo kétségbeesését, és félve, hogy kárt tesz magában, biztosítja őt Arabella szerelméről, és egy borítékban átadja neki - mint állítja - nővére szobájának kulcsát. Mandryka meghallja a beszélgetésüket, és döbbenten látja, hogy Arabella el is távozik az estélyről. A vőlegényjelölt bánatában leissza magát, majd feldúltan távozik.

3. felvonás

Matteót éppen Zdenka szobájából távozik, amikor a hazaérkező Arabellába botlik. Nem érti, hogyan lehet olyan hűvös vele a lány, akivel „együtt töltötte az éjszakát. A feldúlt Madryka is megérkezik, aki biztos benne, hogy a lány Matteóval töltötte az éjszakát, becsmérelni kezdi menyasszonyát. Majdnem párbajra kerül sor, amikor a szobájából kilép Zdenka, hálóingben, és töredelmesen bevallja, hogy Matteo vele volt az éjjel. Mandryka bocsánatot kér, és megkéri Waldner gróftól Zdenkát, Matteo számára. Arabella és Mandryka boldogan ölelik át egymást.

Ajánló


Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket - Gyönyörű ének, csodálatos dallamok, látványos…

Pintér Béla: Anyaszemefénye zenedráma A Pintér Béla és Társulata valamint a Katona József…


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat