Program


Rejtélyes történelem - Nyaralás, üdülés, Balaton

Rejtélyes történelem - Nyaralás, üdülés, Balaton

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott szakemberrel jár körbe és mutat be a közönségnek.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 7. kedd, 19:00

Meghívott vendég: Tar Ferenc történész

A 19. század első felére Magyarországon is megformálódott az a polgári réteg, amelyik tudatosan fordította munkára az idejét, és nem a természeti viszonyok, az évszakok változása szabta meg életritmusát. Kialakult a célzatosan pihenésre fordított szabadidő. Ebben az időszakban a balatonfüredi gyógyvíz, a Savanyúvíz kiemelkedő helyszínné vált. A forrás eredetileg a bencés rend birtokában volt, akik egy gyógytelepet hoztak létre itt. Mivel az ivókúra vagy a fürdőkúra csak néhány órát vett igénybe naponta, a vendégeknek szállás- és étkezési lehetőségeken túl szórakozást is biztosítani kellett. Ehhez kávéházak, éttermek és később színházak álltak a fürdővendégek rendelkezésére. Balatonfüred így vált vonzóvá az egészséges emberek számára is, és gyorsan kiemelkedő gyógy- és üdülőhellyé vált. A század második felére azonban a Balaton vízpartja vált vonzóvá a forrásvíz helyett, ami miatt Füred elvesztette monopolhelyzetét. A 20. század elejére a Balaton egésze vonzóvá vált, a legnépszerűbb helyszín ekkor már Siófok volt. 

Kik nyaraltak ezekben az években a Balatonnál? Mik voltak a nyári szórakozások? Milyen kapcsolatok szövődtek a Balaton partján? Házigazdánk, Katona Csaba e kérdésekről beszélget vendégével, Tar Ferenc történésszel.

 

Ajánlatunk


Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

A musical zenéje sokféle műfajból merít, igazán színes, magával ragadó hangzásvilágot teremtve, több igazi sláger is felcsendül a darabban.

Ajánló


Ebben a zajos, színes kavalkádban ellenállhatatlanul gabalyodnak a szerelmi szálak. Az igazi könnyed komédiának, a ragyogó, harsány színekben pompázó Ancona…

Egy vagyonos üzletember hirdetést ad fel: néhai üzlettársa fiát keresi, szeretné tisztességesen, rengeteg pénzzel megjutalmazni. Billy bejelentkezik, mint jogos örökös,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!
Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat