Program


Schumann: Genovéva – félig szcenírozott előadás / ZENÉS SZÍNPAD

Schumann: Genovéva – félig szcenírozott előadás / ZENÉS SZÍNPAD

Schumann: Genovéva – félig szcenírozott előadás / ZENÉS SZÍNPADA zeneszerzők nagy részét előbb-utóbb rabul ejti a zenés színház vonzereje. Vannak persze kivételek: Bach vagy Webern soha nem írt operát. És vannak olyanok, akik megostromolják a műfajt, megalkotják a maguk egy vagy több zenés színpadi művét, de a közönség nem fogadja el őket operaszerzőként.  több

Schumann: Genovéva - félig szcenírozott előadás

Schumann: Genovéva – félig szcenírozott előadás / ZENÉS SZÍNPADA zeneszerzők nagy részét előbb-utóbb rabul ejti a zenés színház vonzereje. Vannak persze kivételek: Bach vagy Webern soha nem írt operát. És vannak olyanok, akik megostromolják a műfajt, megalkotják a maguk egy vagy több zenés színpadi művét, de a közönség nem fogadja el őket operaszerzőként. Schumann egyetlen operája szinte soha nem szólal meg. Ezért is kivételes lehetőség, hogy most hallhatjuk - és láthatjuk is - a művet: világklasszis zenekarral és kórussal, nemzetközi rangú énekeseket felvonultató szereposztással.

Schumann már 1842-ben így ír egy levelében: „tudja, mi az én reggeli és esti művész-imám? Úgy hívják: a német opera. Azt kell megteremteni.” Néhány évvel később e célt maga előtt látva kezd hozzá Ludwig Tieck és Christian Friedrich Hebbel nyomán a Genovévához. A hűtlenség gyanújába kevert tiszta erkölcsű brabanti hercegnő középkori története, amely végül az igazság győzelmével zárul, számos részletében hasonlít Wagner Lohengrinjére, amely szintén ez idő tájt keletkezett. A négyfelvonásos opera 1850-ben lezajlott lipcsei bemutatójának elutasító kritikai fogadtatása elvette Schumann kedvét attól, hogy valaha is újabb opera írásába kezdjen. A Helsinki Baroque Orchestra nemcsak azzal kínál különleges lehetőséget, hogy bemutatja a művet, de azzal is, hogy ezt historikus előadásban teszi. Az Arnold Schönberg Kórus, amely számtalan régizenei előadásban volt Nikolaus Harnoncourt partnere, e terület egyik legkiválóbb énekkara. Az énekesgárda számos világsztárt vonultat fel, köztük a brit Carolyn Sampsont, a címszerep megformálóját.


Vezényel:  Aapo Häkkinen

Közreműködők:

Genovéva    Carolyn Sampson
Golo    Andrew Staples
Siegfried    Johannes Weisser
Margaretha    Vesselina Kasarova
Hidulfus    Yorck Felix Speer
Drago    Cornelius Uhle

Arnold Schönberg Kórus
Helsinki Baroque Orchestra

Alkotók:
látványtervező    Kristiina Helin
animáció    IC-98

Ajánló


A ti művészetetek ágyazott meg a politikának. A semmitmondó, megalázkodó művészet, ami nem…

Alex, a hűséges cimbora gondosan fölkészült Simon esküvője előtti utolsó kiruccanására, ám hiába…

A nyolcvanas években a kaposvári Csiky Gergely Színház méltán híres nyári előadásai és…


Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat