Program


(S)IKERTÖRTÉNETEK 5. Páros beszélgetések Vendég: Szabó T. Anna költő és Tóth Krisztina költő

(S)IKERTÖRTÉNETEK 5. Páros beszélgetések Vendég: Szabó T. Anna költő és Tóth Krisztina költő

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. május 18. szerda, 18:00

Vendégek: Szabó T. Anna költő és Tóth Krisztina költő, író

Moderátor: Kőrizs Imre költő, szerkesztő (MŰÚT), kritikus

Szabó T. Anna József Attila-díjas magyar költő, műfordító.

Erdélyi családi gyökerei szinte predesztinálták, hogy a magyar nyelvvel kell foglalkoznia, hiszen Nagyapja Szabó T. Attila és nagybátyja, Szabó T. Ádám egyaránt nyelvész. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen 1997-ben szerzett tanári és előadói diplomát, majd elvégezte az Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programot. Tagja, majd később néhány félévig tanára az Eötvös József Collegiumnak.

Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több napi és havilapban rendszeresen közöl verseket, esszéket, rövidprózát. Író, műfordító (többek között James Joyce, Sylvia Plath, W.B. Yeats, John Updike, Stuart Parker írásait fordította), tanári és szerkesztői munkát végzett a British Councilnak és a Magyar Könyv Alapítványnak, cikkeket és kritikákat ír. Elnyerte a Soros-, Arany János és Móricz Zsigmond-ösztöndíjat, és megkapta többek között a Déry Tibor-, a József Attila-, a Zelk Zoltán-díjat.

Költészetét nehezen lehetne besorolni bármilyen konkrét stílusirányzatba. Talán úgy lehetne leírni, hogy a klasszikus és a modern líra határán egyensúlyoz: néhol egy kicsit a Nyugatos-Újholdas hagyományokat élteti tovább, de verseiben a témák, a motívumok és a szöveghasználat már egyértelműen 21. századi.

Tóth Krisztina magyar költő, író, műfordító, üvegművész

A középiskolai években kezdett el publikálni, 1985-ben megnyerte vers kategóriában a Sárvári Diákírók és Diákköltők pályázatát, aztán csatlakozott ahhoz az irodalmi műhelyhez, amelynek többek között Kemény István és Vörös István is tagjai voltak.

Érettségi után egy évig a Nemzeti Múzeumban dolgozott gyakornokként, majd felvételizett az ELTE Bölcsészettudományi Karára.

Első kötete az Őszi kabátlobogás, 1989-ben jelent meg és rögtön Radnóti Miklós emlékéremmel díjazták.

1990-ben tanulmányait megszakítva Párizsba ment, ahol alkalmi munkákból élt. Egy év múlva Tempus-ösztöndíjat szerzett, majd további egy évet maradt a francia fővárosban. Az ösztöndíj ideje alatt francia költőket fordított és személyes ismeretséget kötött francia költőkkel. Alain Bosquet, Lionel Ray és Pierre Oster segítette őt tanácsaival. 1992-ben hazatért, befejezte az egyetemet és tanári diplomát szerzett.

Díjak egész sorának boldog tulajdonosa, egyebek mellett átvehette a Radnóti, a József Attila-, az Illyés Gyula-, a Márai Sándor-díjat.

 

Műveit így jellemzik a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján: A szerző szövegei a hétköznapokban észrevétlen, de mindenkire érvényes léthelyzetekre való ráismerés katarzisát, vagy annak a katarzissal felérő hiányát nyújtják az olvasóknak. Az életműben a huszadik és huszonegyedik századi magyar és európai irodalmi tradíciók egyszerre vannak jelen. Tóth Krisztina művei beleillenek abba az epimodernnek nevezhető irányzatba, amely nem csupán ellentétnek, de egy felső nézőpontból ugyanazon folyamat részeinek is látja a modern és posztmodern egymást váltó szakaszait.

A programsorozat 6 alkalmas.

Jegyár: 1500 Ft, diák, nyugdíjas, pdagógus: 800 Ft

Ajánlatunk


Ildikó kiváló szakpolitikus, aki komoly karrier előtt áll, amennyiben le tudja küzdeni egy apró hibáját: nem tud hazudni.

A Szép nyári nap című musical valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv határhoz.

Nagy siker Európában: Norvégiától Olaszországig, Portugáliától Bulgáriáig, a nagy szimfonikus zenekar, a Lords of the Sound végre Magyarországra érkezik a Hans Zimmer zenéje című nagyszabású műsorával. A Dűne, A Karib-tenger kalózai, Pókember 2, Sherlock Holmes, Madagaszkár, Csillagok között, A Da Vinci-kód, Pearl Harbor, Gladiátor, Mission Impossible, és a legendás Hans Zimmer sok más műve a híres Lords of The Sound szimfonikus zenekar előadásában!

Ajánló


Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat