Program


Szerelem és halál (1975) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

Szerelem és halál (1975) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 20. hétfő, 19:00

Szerelem és halál (1975) - A nagy Woody Allen menet
MÜPA FILMKLUB

„Részt vettem egy gyorsolvasó tanfolyamon. A Háború és békét nem egészen húsz perc alatt olvastam el. Az oroszokról szól.” (Woody Allen)
Világos, hogy Woody Allen nem parodista. Viszont íróként, rendezőként remek paródiákat készít. Másként alkot, mint a kollégái, például Mel Brooks, Jim Abrahams vagy David Zucker, akik sikerfilmek, sikerműfajok paródiáit készítették el. Woody Allen világa egy kicsit bonyolultabb.

Első ránézésre a Szerelem és halál a Háború és béke paródiája. Csakhogy Tolsztoj mellett Dosztojevszkij is terítékre kerül, néha áthallatszik egy kis Puskin, falatka Turgenyev. Aztán hőseink olykor bonyolult filozófiai fejtegetésekbe bonyolódnak, és sikerül is tökéletesen belebonyolódniuk. A film olykor átvált némafilm burleszkbe, hogy szusszanhassunk egyet, mielőtt átlépnénk Ingmar Bergman világába. Totális intellektuális zakkantság. Nem feltétlenül azoknak készült, akik egy gyorsolvasó tanfolyam segítségével kívánják meghódítani a szépirodalom csúcsait. Ha valaki mégis kihagyta volna az orosz irodalom klasszikusait, az sem fog csalódni, mert Woody Allen filmje úgy működik, mint az Így írtok ti Karinthytól. Természetesen nem alkalmas a 19. századi orosz irodalom teljességének kiváltására, de például Borisz Grusenko Woody Allen által megformált karaktere már-már irodalomtörténeti pontossággal írja le a több orosz író által megjelenített „felesleges ember” típusát. Woody Allen érdeme, hogy a keze alatt a parodizált művek és alkotók szemernyit sem értékelődnek le. Nem úgy, mint a kultúrsznobok. Ez a vonulat később még erősödni is fog Allen filmjeiben. Külön figyelmet érdemel az, ahogyan Borisz elvész egy Szókratésszel kapcsolatos logikai levezetésben. Ja! Arról se feledkezzünk meg, hogy közben Prokofjev zenéje szól.

Alkotó:
rendező: Woody Allen

Közreműködik:
házigazda: Réz András

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Ajánló


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat