Program


Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Rákóczi-emlékév kapcsán, az emblematikus Rodostói házban, a fesztivál-alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjével újra „szomszédol” a Zempléni Fesztivál Kassán.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. augusztus 21. péntek, 20:00

HANGVERSENY A RÁKÓCZI-EMLÉKÉVBEN A FEJEDELEM EMLÉKEZETÉRE

Weiner Leó: I. divertimento, Op. 20
Dohnányi Ernő: Szerenád, Op. 10
 ---------   
Bartók Béla: Divertimento
Bartók Béla: Román népi táncok

Közreműködik
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Hangversenymester: Tfirst Péter

A rendezvény fővédnöke
Ratislav Trnka, Kassa Megye elnöke.


A Rákóczi-emlékév kapcsán, az emblematikus Rodostói házban, a fesztivál-alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjével újra „szomszédol” a Zempléni Fesztivál Kassán.

A műsorban szereplő művek szerzőit összekötő szálak jól szimbolizálják a határokon átívelő régiók fontosságát, és ezen területek kulturális kapcsolattartásának jelentőségét.

Dohnányi Frigyes, a zeneszerző Dohnányi Ernő édesapja abban a pozsonyi gimnáziumban volt matematika tanár, ahol Bartók Béla öt évig tanult. A nagyhatású oktató az akkori pozsonyi zenei élet központi alakja volt, hiszen a tanítás mellett kitűnően játszott zongorán és csellón, s vasárnapi kamaramuzsikálásra többször volt vendég otthonában Liszt Ferenc. Tanácsát megfogadva választotta Bartók a bécsi konzervatórium helyett a budapesti Zeneakadémiát zenei tanulmányai folytatására, ahol a szintén éppen ott tanuló Weiner Leót is megismerte. Az Akadémián Dohányi Ernő és Bartók zongoratanára Thomán István volt, aki történetesen a Kassa melletti Homonnán (ma Humenné) született.

És tovább szőhetnénk a történet szálait arról is, milyen erősen kötődik a Bartók-divertimento a Liszt Ferenc Kamarazenekarhoz…

A jól ismert Bartók-darabok, az izgalmas Dohnányi-szerenád és a ritkán hallható Weiner-divertimento nagyszerű estét ígér.

A Fesztivál ezzel a hangversennyel magát Kassa városát is köszönti, hiszen 650 éve, 1369. május 7-én Nagy Lajos király személyében uralkodó Európában elsőként Kassa városának adományozott címerlevelet.


(Rossz idő esetén a Református templomban.)

Ajánló


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat