Program


VESSELIN STANEV (Piano)

VESSELIN STANEV (Piano)

Tüzes temperamentum, csendes melankólia

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: június 22. szombat, 19:00

Ludwig van Beethoven (1770–1827)
7 Bagatelles op. 33
32 Variations in c-Minor WoO 80
Allegretto – Variation I–XXXII
Rondo a Cappriccio op. 129
«Die Wuth über den verlornen Groschen»
Allegro vivace

Szünet

Franz Schubert (1797–1828)
Zongora Szonáta in B-Major D 960
Molto moderato
Andante sostenuto
Scherzo. Allegro vivace con delicatezza –Trio
Allegro ma non troppo

 

Ludwig van Beethovent ismerték és félték indulatkitörései és az előadókkal szembeni könyörtelen  elvárásai miatt. Még ma is csodálják szikrázó képzelőerejét. Újra és újra megdöbbenést, sőt néha sokkot okoz. Az 1802-ből származó hét bagatell közül az ötödik vége felé a szó szoros értelmében zsákutcába vezeti a zongoristát. Szegény zenész több ütemre ott ragad, fejét már-már falba veri – míg végre eljő a felszabadító áttörés a folytatásban.
Az 1806-ból származó, saját témájú 32 variációt páratlan képzelőerő és kidolgozottság jellemzi. Míg az 1795-től íródott Capriccio «Düh az elveszett garas miatt» sokatmondó címmel a zeneszerző legendás zongoratudását mutatja be.

Az eminens formátum Franz Schubert 1828-as B-dúr szonátájában is elvárt, de a zongorairodalom ezen csúcsán, a zeneszerző egyik utolsó művében különleges igényeket támasztó, de elsöprő hatású érzelmi tartomány észlelhető. Az első téma csendesen pihen B-dúrban, mire a második téma lehető legtávolabb elhelyezett fisz-mollja éles kontrasztban válaszol rá. A tovább haladás előtti végtelennek tűnő trilla nem sok jót ígér. A második tétel, az Andante igazi temetési menetnek tűnik. Erre a sötét hangulatú zenére egy scherzo a válasz, amelynek boldogsága erőltetettnek tűnik, mely pedig még  inkább igaz a finálé végére. A bátyja, Ferdinánd családjával Bécs külvárosában, Wiedenben élő zeneszerzőnek még betegágyában is volt reménye. A vég pedig a vártnál gyorsabban jött el. Ez a B-dúr szonátájában érezhető.

Stanev Vesselin

Vesselin Stanev bolgár zongoraművész a szófiai Zeneakadémián, Dmitrij Baskirovnál a moszkvai C sajkovszkij Konzervatóriumban, Alexis Weissenbergnél pedig a párizsi Conservatoire National S upérieur de Musique-ban tanult. További impulzusokat kapott Peter Feuchtwangertől is Londonban. A moszkvai Csajkovszkij-verseny és a párizsi Concours Marguerite Long-Jacques Thibaud díjazottja volt.
Rendszeresen fellép jelentős európai koncerttermekben (a bécsi Musikverein, a londoni Wigmore Hall, a berlini Philharmonie, a lipcsei Gewandhaus vagy a párizsi Salle Gaveau), G yakran utazik az északi o rszágokba, Kelet- és Délkelet-Európába, Oroszországba és Japánba.
A kamarazenét különösen intenzíven műveli, például Ekaterina Frolova hegedűművész, Eva Oertle fuvolaművész vagy Despond Zoltán csellóm űvész társaságában. Számos CD-t vet már fel az RCA, a Sony Classical és a bolgár Gega New kiadó számára. 

Ajánlatunk


Csalárdság, fordulatok, viszonzott és viszonzatlan érzelmek, könnyelmű és állhatatos szerelmesek: az olasz bel canto mester, Gaetano Donizetti egyik legnépszerűbb vígoperáját hallgathatja meg az Újszegedi Szabadtéri Színpad közönsége.

Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás, az esendőség és a hazaszeretet fogalmáról.

Ajánló


Steigervald Krisztián generációkutató könyveinek és podcast műsorainak hála mára egyre többen tudjuk, melyik generációhoz tartozunk. Óriási népszerűségnek örvend a téma,…

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha…

VIII. Henrik az angol történelem talán egyik legkülönösebb szereplője, aki nemcsak szélsőséges tetteinek lenyomatát hagyta az utókorra, hanem hat házasságának…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!
Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat