Program


Kelemen Kristóf: NIKÉ, szabadságunk szobra

Kelemen Kristóf: NIKÉ, szabadságunk szobra

A köztéri szobrok története általában meglepően kalandos. A különböző hatalmak felállítják, majd a kormányváltások és rendszerváltások következtében áthelyezik vagy ledöntik őket. Mégis közös a sorsuk: a felállításuk pillanatában eldől, hogy előbb vagy utóbb az emlékezés helyét átveszi a felejtés, és mind romokká válnak.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 3. hétfő, 20:00

Kelemen Kristóf

NIKÉ, szabadságunk szobra

A fejetlen nőalak, a McDonald’s előtt ülő költő és Lenin. Az egyiket lebontották, a másik új identitást kapott, a harmadiknak kérdéses a sorsa. A közös bennük, hogy magukban hordozzák egy város emlékezetét: munkásmozgalmi ünnepségeket, bányásznapokat, ellenzéki megmozdulásokat, Tinder-randikat és bátorságpróbákat, vagy akár a vadkapitalizmus szellemét, a magára hagyott munkásosztály nyomait.

A köztéri szobrok története általában meglepően kalandos. A különböző hatalmak felállítják, majd a kormányváltások és rendszerváltások következtében áthelyezik vagy ledöntik őket. Mégis közös a sorsuk: a felállításuk pillanatában eldől, hogy előbb vagy utóbb az emlékezés helyét átveszi a felejtés, és mind romokká válnak. Kelemen Kristóf 200 km távolságból, egy szubjektív idegenvezetés során mutatja be a szülővárosa, Pécs szobortörténeteit, amelyek izgalmasan fonódnak össze a magyar történelem és a személyes életútja eseményeivel. A virtuális jelenlétben megszülető produkció a dokumentumszínház, a városi séták és az influenszervideók stílusát ötvözi. Középpontjában a közösség, a hatalom és a kollektív emlékezet kérdései állnak.

A Niké Kelemen Kristóf negyedik bemutatója a Trafóban, amelyben saját szülővárosával, annak eltűnőben lévő történeteivel foglalkozik. A szerzőként is jegyzett, 2018-ban bemutatott Megfigyelőkért megkapta a Kortárs Magyar Dráma-díjat, az előadást jelölték Halász Péter-díjra, a Színikritikusok Díját két kategóriában nyerte el: megosztva, mint legjobb új magyar dráma és mint 2018 legjobb független színházi előadása.

A Niké, valamint a szintén műsorra kerülő Éneklő fiatalok (Böröcz Judit-Pálinkás Bence György-Szigeti Máté) - 2022. február 15. 20h és Vízmezők (Balázs/Juhász/Kálmán/Keresztes/Szabó-Székely) - 2022. február 21-22. 18h-22h előadások a Görög Befogadás Fesztiválunkon lettek bemutatva 2021. augusztusában. 

Koncepció, előadó: Kelemen Kristóf

Vendég: Sterner Ildikó

Operatőr: Vincze Alina

Zene, hang: Márton Péter

Videó: Virág Balázs

Produkciós vezető: Böröcz Judit

Produkciós munkatárs: Totobé Anita

Dokumentáció: Dinea László, Gyökér Róbert

Külön köszönet: Kovács Anett, Kelemen Dezső

Produkció: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Támogatók: FÜGE Produkció, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

A produkció a Liberty nemzetközi együttműködés keretében az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával jött létre.

Ajánlatunk


Roman Polanski hasonló című filmjéből készítette nagy sikerű színpadi rendezését, melyet nemzetközi alkotógárdával állított színre a PS Produkció. Eddig több millió nézőt vonzott szerte a világon a kultikussá vált vámpírparódia. Budapesten, 17 év után tovább folytatódik a különleges, fanyar humorú, látványos, szórakoztató, varázslatos musical sikertörténete.

Ajánló


“Színdarabot csinálni valahogy régi álmom volt, mert szép, kreatív dolog. De eddig hiányzott a drámám hozzá. Most megvan. Én bányászom…

2024. június 22-ére Pásztor Annáék nagyobbat álmodtak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra, mint eddig valaha! Az elmúlt 20 évük eklektikusan dús…

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!
Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat