Program


Matematika a zenében: Püthagorasz húrja / MATINÉKONCERTEK

Matematika a zenében: Püthagorasz húrja / MATINÉKONCERTEK

Suzoy: Pictagoras, Jabol et Orpheüs - ballade — Frye: Ave Regina Celorum — Dufay: Il sera par vous / L'homme armé - rondeau rustique — Dufay: Gloria ad modum tubae — Busnoys: Missa L'homme armé: Kyrie, Gloria, Sanctus

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 14. vasárnap, 11:00

Matematika a zenében: Püthagorasz húrja / MATINÉKONCERTEK
Korosztály: 10-14 év

Közreműködők:
ének, pszaltérium: Tóth Emese Gyöngyvér
ének: Gavodi Zoltán, Patay Péter
lant: avidovics Igor
hárfa: Razvaljeva Anasztázia
natúr trombita: Borsódy László
harsona: Kócziás Ferenc, Koppányi Béla
moderátor: Szélpál Szilveszter
szakértő-karnagy: Bali János
A:N:S Chorus (művészeti vezető: Bali János)

Már a régi görögök is... Püthagorasz nevét a középiskolások jól ismerik, de azt kevesebben tudják, hogy nem csupán az euklideszi geometria egyik tétele fűződik a nevéhez. Kortársai „a számok atyjaként” emlegették a nagy preszókratikus gondolkodót, akinek a szemében a legfontosabb tudomány a matematika volt. Elképzelései évezredes karriert futottak be: ez alkalommal tanai nyomán a középkori vokális és hangszeres zenében fellelhető számszerű összefüggésekről beszélnek és zenélnek szakértőink.

A dél-itáliai görög városban, Krotónban filozófiai iskolát alapító Püthagoraszt szinte vallásos rajongás övezte. Hogy a zene és a szám milyen központi szerepet töltött be életében, arra egy klasszikus történet ad választ. Krotón állítólag Kr. e. 510-ben a matematikus látványos közreműködésével győzte le Szübarisz városát: az ellenfél lovai a megfelelő zenére ágaskodva táncolni kezdtek, így lehetetlenítve el a védekezést. A filozófus követői, a püthagoreusok a világ jelenségeit aritmetikai és geometriai szabályszerűségek alapján vélték megragadhatónak. Püthagorasz gyakorlati tapasztalatait a tudománytörténetben először matematizálta, amikor az akkordok hangközeit a húrhosszok számarányaival fejezte ki. A szám, az arány egész világunk, benne a művészetek és a tudomány építőköve is. A hangokban, hangközökben, hangsorokban és harmóniákban rejlő számszerűség kapcsán a reneszánsz vokálpolifóniára specializálódott A:N:S Chorus művészeti vezetője, a matematikus és furulyaművész végzettségű karmester, Bali János és zenésztársai, továbbá a zenei és történeti érdekességeket prezentáló Szélpál Szilveszter osztanak meg érdekfeszítő információkat hallgatóságukkal.

Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező iskolai csoportokat, illetve iskolás korú egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig lehet a csip@mupa.hu címen, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást, amely hatéves kortól ajánlott, minimum 6 főnek tartjuk meg.

Rendező: Müpa

Ajánló


A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Előadja a ZsigmondLala Énekstúdió győri amatőr musical csoportja. A műsor időtartama 90 perc.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat