Program


STRAUSSIANA Kobayashi 4.

STRAUSSIANA Kobayashi 4.

Modernség és hagyományhűség vitája: ehhez szól hozzá a Nemzeti Filharmonikusok Kobayashi bérletének első estje egy Schönberg-, egy Rachmaninov- és egy Brahms-művel. A cseh nemzeti érzés és a pánszláv mozgalom szószólóiként hangzanak fel Smetana és Janáček alkotásai – közülük a Glagolita mise becses ritkaság.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. április 22. csütörtök, 19:30

Modernség és hagyományhűség vitája: ehhez szól hozzá a Nemzeti Filharmonikusok Kobayashi bérletének első estje egy Schönberg-, egy Rachmaninov- és egy Brahms-művel. A cseh nemzeti érzés és a pánszláv mozgalom szószólóiként hangzanak fel Smetana és Janáček alkotásai – közülük a Glagolita mise becses ritkaság. Klasszikus nosztalgiák jegyében született zenéket hallunk Csajkovszkijtól, Prokofjevtől és Sosztakovicstól – köztük olyan slágereket, mint a Rokokó-variációk vagy a Klasszikus szimfónia –, és izgalmas utazást tehetünk a 19. század vége és a 20. század német-osztrák zenéjének világában, Korngold és Richard Strauss kalauzolásával. Itt is akad ritkaság, a szinte sohasem hallható Straussiana, Korngold műve, amely a Valcerkirály emléke előtt hódol, valamint Richard Strauss szintén fehér hollónak számító programszimfóniája, az Itáliából. A szólisták? A világhírű Olga Kern játssza Rahmanyinov III. zongoraversenyét, Alexander Ramm Csajkovszkij kecses variációit, és hazai kedvencünk, Kelemen Barnabás Korngold D-dúr hegedűversenyét. Karmesterként Hamar Zsoltot, Oliver von Dohnányit, a Moszkvai Virtuózok alapítóját, Vlagyimir Szpivakovot és a nagy tehetségű fiatal német dirigenst, Christoph Altstaedtet üdvözölhetjük.

Kobayashi bérlet / 4
2021. április 22., csütörtök, 19:30
Straussiana

Erich Wolfgang Korngold: Straussiana
Erich Wolfgang Korngold: D-dúr hegedűverseny, op. 35
***
Richard Strauss: Itáliából, op. 16

Kelemen Barnabás hegedű
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Christoph Altstaedt

A koncert két zeneszerzője között bőven akad kapcsolat: Richard Strauss Gustav Mahlerhez hasonlóan kivételes tehetségnek tartotta a nála harminchárom évvel fiatalabb gyerekzsenit, Erich Wolfgang Korngoldot, a híres bécsi kritikus, Julius Korngold fiát. Mindketten virtuóz hangszerelők, s mindketten az utóromantika képviselői voltak. A Straussiana cím játékosan kettős jelentésű: egyszerre utal Richard Straussra, és a vele semmilyen családi kapcsolatban nem álló ifjabb Johannra, a valcerkirályra, akinek emléke előtt Korngold kései alkotása tiszteleg.
Kelemen Barnabás világhírű szólista, kamaramuzsikus és vonósnégyes-primárius, számos klasszikus és kortárs mű megszólaltatója, aki régóta szoros kapcsolatot ápol a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, s a Bartók Új Sorozat egyik oszlopa volt. Korngold életörömtől duzzadó, túláradó dallambőségű D-dúr hegedűversenyében megcsodálhatjuk virtuozitását és temperamentumát. Korngold másik műve, amelyet ezen az estén hallhatunk, a négy évvel halála előtt, 1953-ban komponált Straussiana a nagy keringőkomponista előtt hódol, olyan színpadi műveiből idézve, mint a Ninetta hercegnő, a Cagliostro Bécsben vagy a Pázmán lovag. Richard Strauss fiatalkori szimfonikus költeménye, az Aus Italien (Itáliából) pedig pazar hangszerelésű, érzéki szépségű zenei utazás Róma, Sorrento, Nápoly tájain. A fináléban Strauss még a híres nápolyi sláger, a Funiculì, Funiculà dallamát is felhasználta, feltételezve, hogy az népdal. Az ügyből szerzői jogi per lett, melyet a dal szerzője, Luigi Denza nyert meg. Az est karmestere, a negyvenegy éves német muzsikus, Christoph Altstaedt – a nálunk is jól ismert Nicolas Altstaedt bátyja –, az operai és szimfonikus repertoár elismert tolmácsa.

Ajánlatunk


Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

Ajánló


Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

A 2023|2024-es évad egy magyarországi bemutatóval indul, Tena Štivičić kortárs horvát drámaírónő 3tél című díjnyertes darabjával Alföldi Róbert rendezésében.

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!




Vásárlói tájékoztatóÁltalános szerződési feltételek | Kapcsolat